Plocka svamp: Guide till allt du behöver

6 saker du behöver i svampskogen

Artikeln innehåller annonslänkar

Kantareller, champinjoner och stensopp. Att ge sig ut i skogen för att plocka svamp blir allt mer populärt. Vi listar prylarna du behöver för att lyckas – från förberedelse och plockning till riktigt god tillagning.

Svampkniv

En bra svampkniv är ett måste för dig som ska ut och jaga svamp. Den vassa kniven skär enkelt av svamparna så att du slipper dra upp dem med rötterna. På så vis kan nya svampar växa ut i framtiden. Den lilla borsten som följer med gör det dessutom lätt att borsta bort jord och annat skräp från svampen innan du lägger den i korgen. Att grovrensa svampen i skogen gör att du slipper smuts och onödigt skräp hemma i köket senare.

Köp den till kampanjpris hos Outdoorexperten här! (Annons)

Korg att plocka i

Lägg alltid svampen du plockar i en korg, så får den bra med syre och håller sig fräsch mycket längre än om du till exempel lägger den i en tätslutande plastpåse. Undvik också att få med jord och annat skräp i korgen och satsa på en praktisk korg som dessutom är skön att bära runt i skogen.

Köp svampkorgen för endast 79 kr hos Åhléns här. (Annons)

Bra svampbok

Oavsett om du är rutinerad svampplockare eller nybörjare är det viktigt att ha respekt för skogens alla svampar och förstå att även den gulligaste lilla svampen faktiskt kan vara giftig. Du märker heller inte på smaken huruvida du ätit något giftigt eller ej – och en bra svampbok gör det enkelt för dig att navigera dig fram i skogen.

Svamptork

En frukt- och svamptork är en smidig och lättanvänd produkt för att torka dina favoritfrukter, svampar, kött och mycket mer. När du torkar mat avlägsnar du allt vatten från råvaran och att torka frukt, svamp och kött är ett effektivt sätt att bevara dem tills när du vill använda dem. Torkningsprocessen bibehåller alla viktiga vitaminer, näringsämnen och smaker i livsmedlet.

Läs mer och köp hos Cervera här! (Annons)

Stövlar

Skogen är ofta blöt och lerig och det är mycket roligare att plocka svamp när du är torr om fötterna. Satsa på ett par sköna stövlar i hög kvalitet, till exempel dessa svarta och gröna från Tretorn.

Handla dina stövlar hos Granngården här. (Annons)

Svampkokbok

När svampen är plockad, borstad och kanske torkad återstår den stora frågan, vad ska du göra av alla godsaker? Svamp är den perfekta råvaran, särskilt i en tid när många letar efter alternativ till kött. Den bjuder på djupa, maffiga umamismaker och en tydlig textur. Tillagningen kan varieras i det oändliga: Den kan kokas, stekas, ugnrostas, grillas, friteras eller torkas.

”Laga svamp” är kokboken både för dig som älskar att gå ut i skogen och plocka svamp och för dig som undviker det av rädsla för att snubbla över något oätligt. Utöver rätter med gamla trotjänare guidar Martin Nordin dig till det stora utbudet av olika svampar som finns i butikerna idag, som champinjoner, ostronskivling, shiitake, enoki och portabello. Här finns recept på allt från soppor och buljonger till svampspett, pizzor och svampmackor, gärna med spännande kryddningar eller inslag av något syrat, picklat eller rökt.


Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET