"Jag älskar att handla tryffel på marknaden"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

Caroline, 41, tar dig med på en matresa till Medelhavet

14 juli! Fest i byn!

Kvinnorna har bakat, äppelflan och aprikospajer.

Och alla gubbsen bränner hemma. Pressrester från vintillverkningen, frukter, allt som funkar blir till eldvatten.

– Vi var förstås tvungna att smaka på allt, säger matskribenten Caroline Hofberg. Jag på bakverken och stackars Ove på spriten.

Stenhuset, drömkåken, renoveringsobjektet ligger i en liten by nära Avignon. Det var kärlek vid första ögonkastet för nio år sedan och det kan man förstå. Delar av huset – väggarna, terrassen, fönstersmygar – skymtar på matbilderna i Carolines nya bok ”Medelhavsmat till vardag och fest”. Pittoreskt är bara förnamnet.

– Vi hoppas på badrum till jul, flinar hon och man förstår att det här förhållandet inte bara är en dans på rosor utan också en kamp med lokala hantverkare och tummar mitt i handen.

Men visst får hon och maken Ove dansa. Och inte bara på nationaldagen.

– Lammen betar på hedar med timjan och rosmarin. Köttet blir fantastiskt. Och man handlar i små affärer. På marknaden köper vi getostar och på hösten tryffel av farbröderna som grävt upp den. Lortiga nävar och en liten handvåg. Jag älskar det – mer än att laga mat, faktiskt, säger Caroline.

Matlagandet var annars det som först förde henne till Medelhavet men till ett annat hörn, Libanon.

– Jag jobbade för FN – i mässen på campen. Det blev ju en jättechans att lära känna köket i Mellanöstern och min introduktion till medelhavsmaten.

Uppväxt i Västerås

Vi har träffats flera gånger tidigare. Caroline är en flitig medarbetare i Aftonbladet. (Du såg väl – och lagade – hennes härliga rätter till midsommarbordet och även till kräftskivan i somras?)

Hon är uppvuxen på vischan utanför Västerås och har gått lanthushållsskola.

Det är mer i de sammanhangen jag tänker mig henne än i orientens basarer och sydfranska boulangerier. Skulle till och med kunna dra till med spisrosor och bullar i bersån men det är nog bäst att låta bli. Madame har humör.

– Jag gillar inte att laga mat med andra. Vill inte ha sällskap, inte ens av mina vänner när det är fest. Ove får sköta helgmaten här hemma och han vill också rå sig själv. Eftersom jag aldrig kan hålla tyst så tar jag ett långt bad och är ur vägen, säger hon med ett Hofbergskt skratt.

Ändå både bor och jobbar hon och Ove i en inte alltför stor lägenhet.

– Men vi gör olika saker. Det känns naturligt, som om vi aldrig levt på något annat sätt.

Men medelhavsboken och flera andra har ni ju gjort tillsammans?

– Jo, men det är trevligt att ha ett gemensamt projekt på gång. Att göra kokbok har blivit ett sätt att leva.

Inga strider?

– Ha-ha. Såklart. Jag är en extrem kontrollmänniska. Vill ha layouten precis som jag tänkt mig. Stämmer det inte blir jag diplomatisk – och tyst. Det är enda gångerna jag är tyst så Ove märker det direkt.

Klockan är fem. Tolv grader och mulet. Det börjar mörkna.

Inga planer på att flytta till Provence?

– Nä, jag skulle aldrig kunna lämna Hornsgatan.

Carolines mumsiga medelhavstips!

Skaffa några olika olivoljor och använd som smaksättare. Samt en billig olja att steka i.

Investera i en balsamvinäger som är minst 12 år gammal. Dyrt – men drygt. Önska i födelsedagspresent!

Smaksätt olivolja med citronskal, chili eller örtkryddor. Samma sak med havssalt och socker, eller lavendel. Experimentera! Bättre smak och billigare än färdigblandat.

Vintertomater smakar inte mycket. Baka halvor med salt, peppar, olivolja och balsamvinäger på 150 grader i 45 minuter. Hela körsbärstomater på 100 grader.

Låt halverade citroner eller apelsiner och en halv vitlök baka med i ugnen när du gör en stek eller kyckling. Vitlöksklyftorna kan du klämma ut och bre som ”kryddsmör” på köttet.

Lägg en extra peng på: