Fira en libanesisk påsk

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2004-12-29

Det är egentligen långfredagen som är grejen. I minsta libanesiska stad spelas Jesu lidande upp som gatuteater och i processioner.

Alla är med, presidenten, biskoparna, barn och gamla.

Påskdagen är den stora ätardagen.

Nemer Ibrahim på restaurang Baalbeck i Stockholm brukar servera fyllda, helstekta lamm.

Här bjuder han Mat+vins läsare på fyra libaneiska läckerheter till påsk.

Vi firar Jesu återuppståndelse och då äter vi massor av mat - precis som ni svenskar gör på påskafton, säger han.

I Libanon är påsken fortfarande en mycket religiös högtid bland landets kristna. Man går i kyrkan, äter inte kött på långfredagen och hela släkten samlas hemma eller på krogen för att festa på påskdagen.

Vad dricker man till maten?

Vi dricker oftast arrak (ouzoliknande starksprit som blandas med vatten) men vin går också bra. Min favorit är Chateau Kefraya, säger Nemer Ibrahim.

Det är inte bara lamm som ska stå på bordet.

Vi brukar också ha kalkon, samki harra, en fisk med stark sås, fawaregh som är lammtarmar fyllda med kött, nötter och ris, kebe, en blandning av köttfärs och bulgur med lök och namorra, en speciell efterrätt av mannagryn, säger Nemer Ibrahim.

Och så de små förrätterna meze, förstås.

Nej, det blir ingen riktig måltid utan kikärtsröran hummus, vinbladsdolmar, aubergineröran baba gannough, persiljesalladen tabouli och några olika piroger, säger han.

Kanske något för dig som är trött på sillar och kokta ägg?

Den kryddiga lammsteken fugerar i alla fall utmärkt även på en blågult påskbord.

Eid said! (Glad påsk)

Recept från restaurang Baalbek

Fler libanesiska recept

Dessa är hämtade ur den nyutkomna boken "Libanesisk mat" av Elias Alekji.

Följ ämnen i artikeln