Mat på åtta minuter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-27

”Jag är skitnöjd med att veta att det finns färdiga köttbullar.”

Har man barn hemma kan det vara bra att snabbt kunna slänga ihop en måltid. Då är det, enligt Karin Ahlborg, kanon med exempelvis mikropotatis eller djupfrysta köttbullar som dessutom är nyttiga.

I förra veckan lagade jag middag till fyra på åtta minuter blankt.

Så skulle jag vilja ha det oftare.

Att skriva om mat betyder ofta att läsarna tillskriver mig egenskaper som jag aldrig haft och aldrig kommer att få.

Som att jag skulle ha långkok på spisen varenda dag, laga egna buljonger och – naturligtvis! – stoppa min egen korv.

Det är därför jag får beska, uppläxande mejl när jag skriver att en färdiglagad köttbulle är väldigt god.

”Skäms!” skriver läsaren. ”Köttbullar rullar man själv. Basta!”

Eller:

”Hur kan du å ena sidan strida för bättre mat och å andra sidan skriva om falukorv?”

Tja, för folk med ambitioner att befinna sig strax under stjärnkocksnivå finns det andra forum.

Jag har nämligen ingen matlagningstid inbakad i min arbetstid utan får som alla andra fixa utfodringen på hemmaplan efter jobbet och före fotbollsträningen eller vad det nu kan vara.

Då trillar man inte egna köttbullar till fyra storätande pojkar en onsdagskväll.

Men köttbullar bidde det i alla fall till middag.

Först langade jag in en påse mikropotatis i mikron och satte vredet på 8 minuter. Blir utmärkt potatis – faktiskt nyttigare med fler vitaminer i behåll eftersom potatisen kokar i sin egen vätska.

Därefter stekpannan på spisen och ner med en påse djupfrysta Gotländska köttbullar från Ejmunds gård. Innehåller lika mycket kött, 82 procent, som egenlagade skulle ha gjort och ingenting jag inte själv skulle ha stoppat i smeten.

Och i lilla kastrullen hällde jag ett paket Kelda Klassisk gräddsås gjord av grädde, buljong, mjölk, stärkelse, soja, sockerkulör, socker, salt, svartvinbärsjuice och peppar.

Jag låtsas att jag rev lite morötter medan potatisen kokade, köttbullarna stekte och såsen värmdes, också.

Det är naturligtvis sådana här lösningar vi behöver fler av. Snabbt, gott och inte sämre än hemlagat.

Inte dumma rop på en tillbakagång till bondköket för det går verkligen inte.

Jag är skitnöjd med att veta att det finns färdiga köttbullar att ta till om orken och tiden tar slut ett par dagar efter julafton.