”Satsa på en lammstek i påsk”

Uppdaterad 2019-04-02 | Publicerad 2006-04-12

Jon Hansson chattade med läsarna

Jon Hansson, Aftonbladets matskribent.

Jon Hansson säger: Hej alla påskmatlagare! Några frågor?

Nybörjaren säger: Hej Hej! Jag fyller 23 år runt påsk och tänkte bjuda hit mina svärföräldrar när de ska fira mig. Jag tänkte försöka passa på att bjuda på lite påskmat och fira både födelsedag+påsk samtidigt men det får inte bli för dyrt + att jag inte är en kung i köket direkt. Vad ska jag bjuda på om vi är ca 5 personer som ska lyckas få i oss något gott vid ett sådant här tillfälle?

Jon Hansson säger: Hej nybörjaren!

Antingen gör du ett påskbord med lite plock som sillar, gravad lax, ägg, kallskuret och ost. I stort sett inget behöver tillagas och du kan lätt själv styra hur dyrt det blir.

Eller så satsar du på en lammstek. Ta en med ben det blir godast. Gör små fickor i steken med en liten vass kniv och peta in strimlade vitlöksklyftor. Krydda runt om med salt, peppar och någotn örtkrydda (timjan, rosmarin, kyndel). Stoppa in i ugn på 225 grader. Dra ner ner till 150 efter 10 minuter och stek klart till 62 graders innertemp. Använd stektermometer. Servera med klyftpotatis och massor av grönsallad. Lycka till!

säger: Hej! Vad kan man ha för olika röror på ägghalvor? Milou

Jon Hansson säger: Hej Milou! Enklaste är Kalles kaviar med hackad lök och gräddfil. Kaviaren går sedan att gradera upp till stenbits-, lax, eller löjrom. Strimlad rökt renstek, äppeltärningar och pepparrot är en annan variant. en tredje är ansjovisfilé med tärnad saltgurka och inlagd rödbeta.

odd säger: Hur gravar man lax?

Jon Hansson säger: Hej Odd! Laxen ska vara fryst minst två dygn, antingen innan du gravar den eller efter, för att ta kål på eventuella parasiter. Ta två filéer eller bitar av filéer, ta bort alla ben men låt skinnet sitta kvar. Till varje kilo lax tar du 0,5 dl salt och något mer socker + 10 vitpepparkorn (grovt krossade) och massor av dill. Gnid in köttsidorna med kryddorna och strö över hackad dill. Lägg ihop filéerna skavföttes med köttsidorna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar i kylen. Grava i 2 dygn och vänd påsarna några gånger under tiden. Skrapa bort kryddorna, skär tunna skivor och ät.

Sanna säger: Jag och min sambo ska bjuda mina föräldrar på middag i påsk. Tänkte göra en ugnsstekt kycklingfilé marinerad i honung och balsamvinäger, men kom på att mamma inte gillar när maten smakar honung. Har du något bra tips? Gärna kyckling, det gillar både de och vi.

Jon Hansson säger: Hej Sanna! Egentligen ingen större risk att mamma ska rynka på näsan eftersom smakämnena i honungen förstörs av värme (så ni kan lika gärna ta sirap eller socker som är billigare). Varför inte marinera kycklingen i konc apelsinjuice och riven ingefära? Citron, vitlök och rosmarin är en annan trevlig variant med doft av Italien.

Lisis säger: Hej! Jag ska laga påskmiddag åt några kompisar, men en är vegan så alla sorters kött, fisk och ägg går bort. Har du några idéer på vad man kan göra istället?

Jon Hansson säger: Hej Lisis! Rosta rotfrukter och annat gott (palsternackor, potatis, selleri, tomater, smålökar, vitlöksklyftor) i 45-60 minuter i 175 graders ugn. Komplettera med halvorientalisk grönsallad med granatäpplekärnor och rostade valnötter och pistagenötter. Stötta med vackra påskbröd och kanske några röror, typ tsatsiki och humus.

säger: Försöker att hålla igen lite på maten.Vad bör man helst undvika på påskbordet eller äta mindre av? Häls. Veronica

Jon Hansson säger: Hej! Som den amatördietist jag är så tippar jag att påskgodiset är nummer ett på no-no-listan (utom en liten bit mörk choklad, förstås) och så hoppa över smöret på mackorna, vispgrädden till desserten och ge sjutton i att ta om av de fetaste såserna. Annars så tycker jag att du ska ta för dig av nyttiga firrar som sill och lax och mumsa mager lammstek av hjärtans lust för det är bara påsk en gång om året. En rejäl påskpromenad bränner sedna bort alla kalorispår av lilla nubben och påskölen.

påååsk säger: Hejhej där! Jag måste ha bra tips på vad jag ska laga för något nu till påsk. Det är nämligen så att jag ska laga påskmiddag till en familj som kommer och hälsar på oss från Italien. ... Och då är frågan, vad ska jag laga för att påvisa den traditionella påsken och också så att de kommer njuta av påskmaten?! SNÄLLA svara. Jag är i desperat behov av råd och tips.

Jon Hansson säger: Hej påååååååååååsk! Skulle tro att en lammstek som i receptet ovan går hem hos gästerna. Sedan tycker jag att du ska vifta med svenska flaggan och servera ett minismörgåsborde med lite lax, rom, sill och rökt fårfiol så att främlingarna får ett smakprov på våra vilda matseder.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Mia säger: Hej, Har du något bra och gott tips på efterrätt efter all påskmat?

; Jon Hansson säger: Hej Mia! Ni lär väl vara mätta så en fruktsallad kan väl kännas fräscht och lagom. Eller servera citronsorbet med en liten skvätt vodka för de vuxna. Eller en annan italienare: Söta vinet "vin santo" och italienska mandelskorpor som man doppar i glaset. Perfekt som påskfinal.

Tack för alla kul frågor - och glad påsk!

Moderator säger: Tack alla som har chattat – och tack Jon Hansson! Glad Påsk!

Läs mer:

Följ ämnen i artikeln