Rostad paprika med sardellsås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-16

Gott och vackert och pryder sin plats på vilket bord som helst, också julbordet.

Ingredienser

6 st paprikor, gula och röda

Sardellsås

2 msk olivolja

2 stora eller 3 små vitlöksklyftor

1 liten burk sardellfiléer

1 msk vinäger

1 msk balsamvinäger (saknas det i skafferiet, byt ut den mot vanlig vinäger)

salt och peppar (kolla, sardeller är salta)

1 bunt finhackade örter (tag vad du har av slätbladig persilja, gräslök, timjan, basilika)

Så här gör du:

1. Halvera paprikorna och ta bort skaft och kärnhus. Täck botten på en långpanna med ugnsduk eller bakplåtspapper och lägg i paprikahalvorna med skalsidan upp.

2. Sätt in paprikorna under grill eller i ugn med övervärme på 250 grader. Börja kolla efter 8–10 minuter. När paprikan blir brunsvart-blåsig i skinnet är det dags att ta ut pannan och täcka över den med aluminiumfolie eller en handduk. Sedan går det lätt att dra av skinnet när paprikan svalnat. Då har också smaken förändrats, den har blivit sötare, rundare, godare.

3. Mosa sardellerna, finhacka vitlöken och örterna och rör ihop alltsammans med olja och vinäger. Den är inte vacker men den är stark och god den här såsen. Häll den inte direkt över paprikorna utan låt var och en ta för sig.

Recept