"Slicka skålen kan man alltid göra"

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2007-11-01

Konditorn Jessica Ragnarsson chattade om kladdkakor

chokladlover säger: hej! jag o en kompis älskar båda chokladkaka, vi hittade ett recept med samanlagt 550 gram margarin! 400 gram florsocker! 6 dl socker! har du några tips på någon gooood chokladkaka som är lite "saftig" men snällare mot blodsockret och hjärtat? tacksam för svar, vill äta mycket chokladkaka :D
Jessica Ragnarsson säger: Vad man ska göra är att fokusera på bra råvaror, bra choklad framför allt. Man kan även använda råsocker i stället för vanligt vitt socker. Sen tycker jag personligen att smör ger mer smak än margarin, vilket ger en snabbare mättnadskänsla.
Kladd säger: Hej Jessica. Jag är en 16årig tjej med ett eget recept på kladdkaka som alla mina kompisar älskar. Men problemet är att den aldrig blir så kladdig som jag vill att den ska vara. Om jag har den i ugnen en kortare tid blir den bara överdrivet sladdrig och inte god att äta alls... Har du några tips?
Jessica Ragnarsson säger: Nu vet jag inte hur ditt recept ser ut, men om man använder smält choklad i stället för kakao så får man en något fastare och krämigare konsistens. Låt kakan kallna i kylen så stelnar chokladen ordentligt, och låt den sedan bli rumstempererad innan den ska ätas.
malin säger: Hej! Jag undrar om man kan använda kakao i kladdkakor, eller om det blir bäst med choklad?
Jessica Ragnarsson säger: Det blir bäst med bra choklad. Inte blockchoklad, ingen som innehåller vegetabiliska tillsatser eller härdade fetter.
Anna-Karin säger: Hej Jessica! Jag älskar kladdkakor, men tycker att något till behövs för att väga upp chokladsmaken. Börjar tröttna på vispgrädde.... Vad skulle man kunna testa i stället? Vaniljsås känns helt fel...
Jessica Ragnarsson säger: Jag skulle nog gå på något syrligare, typ hallon. Gör en hallonsås, eller kanske en sås på passionsfrukt.
pio säger: Varför fastnar alltid mina kakor i formen? Vad gör jag för fel?
Jessica Ragnarsson säger: Det kan vara så att du har smort formen för lite. När man bakar kladdkakor är det bra att använda en fransk tårtring utan botten (en speciell kakform) som man virar in i smörpapper runt om.
johanna säger: Är mörk choklad bra för hälsan? Hittar man dessa ämnen i vanlig kakao?
Jessica Ragnarsson säger: Ja, det är bevisat att det är bra för hälsan. Och de nyttiga ämnena finns kvar i kakaopulver.
Stina säger: Vad rekommenderar du för dryck till kladdkaka? Något särskilt som passar extra bra?
Jessica Ragnarsson säger: Commandaria StJohn, en sherry som finns på Systembolaget. För den som inte dricker alkohol finns alkoholfria alternativ på Systemet.
Chico säger: Hej. Finns det några kryddor som passar bra i en kladdkakssmet?
Jessica Ragnarsson säger: Kardemumma, mint, apelsin, citron, kanel.
therese säger: Hur var din utbildning och hur lång var den ? Gjorde du den utomlands ?
Jessica Ragnarsson säger: Min utbildning var treårig, och den började på livsmedelsprogrammet som konditor. Sen har jag haft duktiga läromästare genom åren.
säger: Vilken är din favorit-kladdkaka som finns att köpa färdig? Frödinge kladdkaka är utan tvekan den godaste kladdkaka jag någonsin smakat
Jessica Ragnarsson säger: Jag brukar faktiskt inte köpa kladdkakor, jag brukar baka dem själv och ta med dem hem från jobbet. Eller så brukar någon vän baka och bjuda.
Vivi säger: Jag är allergisk mot nötter, men såg ditt recept på kladdkakan med chili och hallon och tyckte den lät helt underbart god... Vad kan man göra för sorts botten istället, har du något bra tips?
Jessica Ragnarsson säger: Tål du mandel så ta det i stället för nötter. Eller så kan du använda krossade Digestive-kex eller andra kaksmulor.
Sarah säger: Hur gör man en god äkta choklad-cheesecake? New York Style hehe, vill ha krämighet och massa choklad!
Jessica Ragnarsson säger: Antingen gör kall cheesecake med kesella i. Eller också en bakad med philadelphiaost och äggulor. Använd mörk choklad. Personligen gillar jag cheesecake åt det bakade hållet.
TMT säger: Är det inte dags att vi inför en kladdkakans dag? Den är ju mycket godare än de där torra kanelbullarna som lyckats få sin egen dag ändå.
Jessica Ragnarsson säger: Ja, jag är på i så fall!
Kladdkakan säger: Hej Jessica! Vi försöker mynta 7 november som kladdkakans dag. Har faktiskt gått rätt bra och vi är 80 medlemmar nu i Kladdkakans dag!-gruppen på facebook. Gå gärna med :)
Jessica Ragnarsson säger: Det kanske jag gör, tack för tipset!
civixier säger: Hejsan! Jag har försökt flera gånger att göra after eightkladdkaka, med mindre lyckat resultat... Vad ska jag tänka på nästa gång jag försöker?
Jessica Ragnarsson säger: Det beror ju på vad som misslyckats. Men jag tycker man ska dra på ordentligt med mint, annars är risken stor att det smakar choklad och tandkräm. Och det är ju mindre trevligt, som att äta kladdkaka när man har borstat tänderna...
Isak säger: Har du något bra tips om hur man får en riktigt good och krämig choklad moos/crem?
Jessica Ragnarsson säger: Då tycker jag inte att man ska göra en mousse utan en bavaroise, som är krämigare i konsistensen. Man hettar upp grädde och äggulor till 85 grader, och mixar ihop det med mörk choklad. Sen vänder man ner lättvispad grädde.
Isak säger: Hur kan man dekorera en kladdkaka, eller dylikt, på ett fint och stilrent sätt?
Jessica Ragnarsson säger: Mycket färska bär, röda vinbär, hallon, jordgubbar, björnbär. Man kan pudra lite florsocker över bären.
Moderator säger: Nu kommer sista frågan!
Caroline säger: Har du någongång gjort en kladdkakssmet, struntat i att grädda den, och bara ätit smeten direkt? Sååå gott!
Jessica Ragnarsson säger: Nej, men slicka skålen kan man alltid göra. Vi gör så stora satser så det räcker att slicka skålen!
Moderator säger: Nu hinner vi inte mer i dag, tack till Jessica och till alla som varit med och ställt frågor!
Jessica Ragnarsson säger: Tack och hej från mej! Och lycka till med allt bakandet!