Petter & farsan är fenor på firre

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-15

Men på vintrarna grillar familjen ren i Nordnorge

GUSSELBY, LINDESBERG. Här är engångsgrillen totalförbjuden.

Grillkol och tändvätska undviker de.

Lars Göran Pettersson och sonen Petter Suikkari, 12, kör med en hembyggd grill som tänds med björknäver.

Det lilla stenhuset utanför Lindesberg omges av skog. Om somrarna bor de här, annars i Kautokenio i Nordnorge. Därmed blir det ofta renkött på grillgallret. Ändå är det ett fiskrecept som tagit dem till final i grill-SM 2008.

– Vi är rätt bra på lax, motiverar Petter valet.

Petter vill bli kock

Han vill bli kock och under det här sommarlovet kommer han att få rejält med träning i matlagning.

– Vi ska grilla mycket nu så att laxreceptet är perfekt till finalen, säger Lars Göran.

Men Petters kockdrömmar sträcker sig något längre bort än Stockholm.

– Helst skulle jag vilja öppna en restaurang i Paris.

Murar upp egen grill?

De hugger sin egen ved och har murat en grill som de tänder med björknäver.

– Man ska inte använda grillkol för då vet man sällan vad det är gjort av för träslag. Och det är skönt att slippa tändvätskan, förklarar Lars Göran.

När finalen ordnas den 2 augusti ställs de mot sju andra grillare från hela Sverige.

– Vi kanske måste mura upp en egen grill vid Djurgårdsbrunn, så vi slipper ha en klotgrill eller engångsgrill, säger Lars Göran med ett brett leende.

Lars Görans och Petters recept

Ingefärslax på en bädd av rotfrukter, som serveras med potatissallad à la Gusselby och harsyresås, är teamets tävlingsrecept.

För 4–6 personer

Ingefärslax

Ingredienser:

6 bitar lax, med skinn

3 cm färsk hackad ingefära

1 knippe färsk klippt dill

2 klyftor pressad vitlök

2 tsk hel grönpeppar, krossade i mortel

1 dl rapsolja

2 msk balsamico

Saften av en halv citron

eller 1 lime

En nypa salt

Gör så här:

Blanda lax och övriga ingredienser i en plastpåse i en timme. Grilla laxen med skinnsidan nedåt på kol av torr granved, gärna kvistar. Vänd när laxen är nästan färdig, för att få röksmak och fin grillyta.

Rotfrukter

Ingredienser:

8 små rödbetor (färska)

4 små gula lökar

1 1/2 svartrot

10 små färska morrötter

8 msk olivolja

4 kvistar citrontimjan

8 nypor oregano

8 kvistar rosmarin

1/2 vitlök per paket

Gör så här:

Dela ingredienserna lika på fyra bitar aluminiumfolie. Grilla sedan foliepaketen i 15-20 minuter.

Potatissallad

Ingredienser:

1 kilo färskpotatis

1 röd lök

1 knippe gräslök

4 msk stark senap

1 msk vinäger

4 msk olivolja

Mald svartpeppar

1 1/2 msk mineralvatten

Hackad dill

Gör så här:

Koka potatisen och blanda samman med dressingen medan potatisen är varm. Skär lök och gräslök och blanda ner i salladen.

Harsyresås

Ingredienser:

3 dl matyougurt

Saften från en halv citron

2 dl harsyra (färsk), plockas

Salt & peppar

Gör så här:

Hacka harsyran fint. Blanda i alla ingredienserna och rör om. Ställ in såsen i kylskåpet.

Juryn kommenterar:

Jon Hansson, jurymedlem, kommenterar finalisterna.

”Ingefära, grönpeppar och vitlök. Laxen får sällskap av många spännande smaker i marinaden. Men man blir ju också förtjust i de örtiga rotfruktspaketen – och alldeles särskilt i tilltaget att servera med en sås på harsyra.”

Finalistens knep

Använd aldrig grillkol – använd riktig ved och tänd med björknäver för att undvika smak från grillkol och tändvätska.

Marinera alltid för smakens skull.

Köp aldrig färdigmarinerat – hitta egna varianter i stället.