Laga Art Smiths läckra recept med knäcke

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-28

– från sallad till chokladkaka.

Laga Arts läckra recept med knäcke

Varsågod, här är fem recept ur boken "I love knäckebröd", skriven av amerikanske stjärnkocken Art Smith, som också lagar mat till demokraternas presidentkandidat Barack Obama.

Miniburgare

8 st

0,5 dl hackad gul lök

2 vitlöksklyftor, krossade

0,5 dl hackad paprika

1,25 dl hackade champinjoner

1 kg kycklingfärs

2 msk Dijonsenap

1 ägg, uppvispat

1,25 dl ströbröd av knäcke på fullkornsråg (kör i mixer)

Havssalt

Nymald svartpeppar

Gröna sallatsblad

Tomatskivor

Lökskivor

Ostskivor

Gör så här:

1. Fräs lök och vitlök genomskinligt. Tillsätt paprika och champinjoner och fräs tills allt är nätt och jämt mjukt.

2. Rör samman kycklingfärs, Dijonsenap, ägg, ströbröd, salt och svartpeppar i en skål. Vänd försiktigt ned de frästa grönsakerna i smeten.

3. Låt smeten stå i kylskåpet 1 timme, forma den sedan till 8 bullar och platta till dem till hamburgare.

4. Stek dem i het grillpanna tills innertemperaturen blivit cirka 70 grader.

5. Servera minburgarna på sallatsblad med tomat-, lök- och ostskivor och majonnäs smaksatt med chilisås.

Hummus på vita bönor med knäckebröd

8 personer

2 burkar vita bönor, sköljda och avrunna

2 vitlöksklyftor, krossade

1 msk pressad citronsaft

1 msk färsk, oregano

1 krm havssalt

Nymald svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa.

2. Kyl den i kylskåp och servera den sedan med till exempel sesamknäcke och råa, skurna grönsaker.

Italiensk sallad med knäcke

6 personer

1 l tunt fullkornsknäcke i småbitar

0,5 dl jungfruolja

0,5 dl balsamvinäger

0,5 dl hackad rödlök

1 vitlöksklyfta, krossad

5 dl plommontomater

2,5 dl färsk, strimlad basilika

2,5 dl urkärnade oliver

2,5 dl skalad, urkärnad och hackad gurka

Havssalt efter smak

Nymald svartpeppar

Färsk mozzarella (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Låt knäckebrödet ligga och dra i olivolja och balsamvinäger i 1 timme.

2. Blanda resten av ingredienserna under tiden.

3. Vänd ner knäckebrödet och servera.

Auberginedipp

8 personer

1 hel ugnsbakad vitlök (se separat recept)

1 röd paprika, urkärnad och skuren i 4 delar

1 gul lök, skalad

6 miniauberginer (eller 1 medelstor aubergine) penslade med olivolja

1 jalapeño, urkärnad

1 tsk rostad hel spiskummin

1 bit ingefära, cirka 30 g, skalad och riven

Havssalt

Nymald svartpeppar

2 tsk jungfruolja

0,75 dl naturell yoghurt

2 msk hackade färska kryddörter (koriander, basilika, persilja och gräslök)

Ugnsbakad vitlök

1. Skär av toppen på en hel vitlök. Ringla över olivolja och slå in den i ugnsfolie.

2. Baka vitlöken i 190 grader varm ugn i 1 timme eller tills den är mjuk. Låt den svalna och tryck eller peta ut klyftorna.

Gör så här:

1. Rosta paprika, lök, auberginer och jalapeño under grillen i ugnen tills de är lätt brända och mjuka. Låt dem ligga i en plastpåse tills det har bildats kondens. (Då blir det lättare att dra av skalen.)

2. Låt grönsakerna svalna och skala dem. Kör sedan ugnsbakad vitlök, paprika, lök, auberginer och jalapeño grovt i en matberedare. Stöt spiskummin, ingefära och salt efter smak till en jämn pasta i en mortel.

3. Rör samman grönsakerna med kryddpastan och smaka av med nymald svartpeppar. Tillsätt yoghurt och hackade kryddörter och rör om noga.

4. Ringla över olivolja och servera till gott knäckebröd.

Receptfoto: Bruno Ehrs

Chokladkaka med knäckebröd

6 personer

200 g osaltat smör

2,5 dl strösocker

8 stora ägg, i gulor och vitor

3 dl malda mandlar

1 krm salt

1,25 dl kakaopulver

1,25 dl ströbröd av knäcke på fullkornsråg (kör fint i mixer)

Gör så här:

1. Värm upp ugnen till 175 grader.

2. Rör smör och socker luftigt i en skål. Tillsätt äggulorna, en åt gången, och rör om kraftigt. Rör ner malda mandlar, salt och kakaopulver.

3. Vispa äggvitorna till styvt skum i en annan skål och vänd ner det i äggsmeten tillsammans med ströbrödet.

4. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 20 minuter. stick en provsticka i mitten; när den är torr är kakan klar.

5. Ta ut kakan och låt den kallna.

Chokladglasyr

100 g osaltat smör

3,75 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakaopulver, siktat

1,25 dl rostad mandel

Gör så här:

1. Rör rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och kakaopulver luftigt.

2. Bred glasyren över kakan och strö över rostade mandlar.

Italiensk sallad med knäcke