Smaka på Reinfeldts goda jul

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2006-12-05

Filippa tipsar om sin favorit

Hos statsministerparet har mandelmusslorna en alldeles särskild plats på julbordet.

– Det är en tradition jag har med mig hemifrån, säger Filippa Reinfeldt.

Julafton kommer familjen Reinfeldt att fira antingen hemma, eller hos något av Fredriks eller Filippas syskon. De brukar vara ett stort gäng på mellan 20-25 personer som firar tillsammans. Filippa Reinfeldt berättar i tidningen Amelias julnummer om hur alla får i uppdrag att ta med sig en maträtt till julbordet.

Köper mycket färdigt

– Svärmor gör skinkan, mamma sillsalladen. Det mesta jobbet gör jag, men jag köper mycket färdigt. Jag står INTE och lägger in sill själv, till exempel. Vi samlas och lägger upp maten före Kalle Anka och efter Kalle äter vi, ibland med paus för paketöppning, säger Filippa Reinfeldt till Amelia.

Viktigast, när det kommer till ätbara julsaker, är mandelmusslorna. De gör Filippa själv efter mamma Ullas klassiska recept, efter en misslyckad jul då hennes svåger inte lyckades köpa några mandelmusslor, utan i stället tog med sig klenäter.

Med grädde och hjortron

– De serveras vid kaffebordet efter den andra maten. Både för mig och mina syskon är mandelmusslorna väldigt viktiga. Men alla äter av dem, utom två av mina barn som tyvärr är allergiska mot mandel. Jag brukar servera dem färdiga, oftast med hjortronsylt.

Mandelmusslor

Läs också:

Emma Löfgren

Följ ämnen i artikeln