Rotsaker på indiskt vis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-28

Ugnsstekta rotsaker är kanon - billiga, nyttiga och sköter sig själva i ugnen. De här har varit och turistat i Indien.

Gurkmeja och rödbetor ger fina färger.

Det här behöver du

(4 personer)

5 dl yoghurt

2 tsk spiskummin

0,5 tsk gurkmeja

2 tsk paprikapulver

1 msk riven ingefära eller 2 tsk mald

3 vitlöksklyftor

4 morötter

4 palsternackor

300 g selleri

4 rödbetor

12 små steklökar eller schalottenlökar

4 chilifrukter

Riset:

Ris (basmatiris är gott)

4 kardemummakapslar

40 g russin, 1 litet paket

25 g rostade mandelspån

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 200 grader.

2. Blanda kryddorna med yoghurten i en långpanna.

3. Pressa i vitlöksklyftorna, rör om och smaka av med salt och peppar.

4. Skala rötterna och skär i bitar, stora som vinkorkar, typ.

5. Skala lökarna.

6. Lägg rotsaksbitarna, lökarna och chilifrukterna i långpannan och vänd runt i kryddyoghurten. Baka 40 minuter i ugnen.

7. Sätt igång riskoket. Lägg i kardemumman och russinen när vattnet kokat upp.

8. Strö mandelspånen över det kokta riset och servera till rotsakerna.

Gott att dricka till

En lassi svalkar:

Vispa ihop 4 dl naturell yoghurt med 8 dl kallt vatten. Smaka av med pressad citron och socker. Ta det vackert. Det ska inte bli yoghurtläsk. Den äventyrlige sätter smak med en påse saffran eller ett par kapslar stött kardemumma.

Tipset

Köp naan-bröd hos din indiska take-away.

Mina indiska rötter