Så mycket vill partierna sänka ränteavdraget

Uppdaterad 2017-09-28 | Publicerad 2017-09-25

Allt fler partier går nu ut och kräver en sänkning av ränteavdraget.
Men fortfarande ställer sig både Socialdemokraterna och Moderaterna på tvären.
– Det här finns inte ens på vår agenda, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Svenska hushåll är belånade upp över öronen samtidigt som bopriserna fortsätter att stiga.

För att förhindra överbelåningen men framför allt en framtida bostadskrasch går allt fler riksdagspartier nu ut och kräver en sänkning av ränteavdraget.

– Vi skulle föredra att vi inte behöver vänta så länge utan kan påbörja en nedtrappning så snart som möjligt, säger Janine Alm Ericsson (MP), eknomisk-politisk talesperon.

Två partier stretar emot

Det är egentligen bara Socialdemokraterna och Moderaterna som står i vägen för att förslaget ska bli verklighet.

– Frågan har diskutterats under lång tid. Den finns inte med i budgeten och inte ens i vår agenda, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Samtidigt vill S inte stänga några dörrar.

– Det är inget som vi kan säga aldrig om. Vi vill vara ansvarfulla. Om man tar bort det (ränteavdraget reds anm) så påverkar det hushållen kraftigt. Ofta är det ju den största investeringen som man gör i livet. Den har stor betydelse.

Hur tänker ni på sikt?

– Det är inte det (sänka ränteavdraget reds anm) vi mest längtar efter att göra.

Alla övriga partier är för en sänkning av ränteavdraget och överens om att det nu behövs blocköverskridande samtal och överrenskommelser.

C, KD, MP, L, SD och V hoppas nu på kommande samtal i frågan.

– Vi har önskat att göra upp över blockgränserna om detta men har mötts med kalla handen, säger Mats Persson (L).

– Vi är villiga att diskuttera alla möjligheter bara man gör någonting, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk politisk talesperson.

C: De kommer ändra sig

För Moderaterna är det aktuellt först när övriga partier är villiga att ta ett stort omtag angående läget på bostadsmarknaden.

– Om det sker inom ramen av en bred överskridande samtal där allting är uppe på bordet för att bättre komma tillrätta med bostadsmarknaden så är ränteavdraget ett av det som man ska titta på. Vi är inte bara beredda att titta på den här frågan, säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson.

Senast i helgen svängde Kristdemokraterna i frågan. Centerpartiet tror att det är bara en tidsfråga innan S och M följer efter.

– Jag tror att fler partier kommer ändra sig inom en närtid. Jag anser att alla partier som vill ta ansvar för Sverige måste se att det här är någonting som bidrar till att blåsa upp hushållens skuldsättning. Det riskerar att bli helt ohållbart för statsfinanserna om räntorna går upp. Det här är någonting som vi ska göra i en låg räntemiljö, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

S tar dock emot initiativen med lätthet.

– Generellt har vi alltid haft dörren öppen för samtal från regeringens sida. Men det här står inte högt upp på agendan för vår del.

SÅ HÄR STÄLLER SIG RIKSDAGSPARTIERNA

För eller emot en sänkning av ränteavdraget:

Centerpartiet

Partiet är för en utfastning av ränteavdraget som innebär att trappa ned avdraget under en längre tid, 20–30 år.

– Men med en mindre procentsats per år. Parallellt vill vi köra framför allt skattesänkningar så det blir en växling och inte en höjning av skattetrycket. I klartext handlar det om att de hushåll som i dag gynnas av ränteavdraget ska känna genom sänkta skatter att de gynnas i samma process, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Kristdemokraterna:

Kristdemokraternas partistyrelse kommer föreslå inför Rikstinget att arbeta för en långsam nedtrappning.

– Hur mycket vi ska sänka det med får vi återkomma med. Men vi ser framför oss en långsam nedtrappning på 20–30 år. Så det blir väl någon procentenhet per år, säger Jakob Forsmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson.

Partistyrelsen vill också sänka taket för fullt ränteavdrag från dagens 100.000 kronor.

Liberalerna:

Partiet vill se en stegvis avtrappande ränteavdrag från 30 till 20 procent under en tioårsperiod.

– Vi vill samtidigt göra en skatteväxling, att samtidigt sänka skatten på arbete. Vi vill inte dra in på hushållens konsumtionsmöjlighet men gör det mindre attraktivt att låna, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Miljöpartiet

Partiet vill också ha en nedtrappning.

– Vi får titta på en gradvis avtrappning i någon form. Det är det som behövs göras. Det är för drastiskt om man tar bort det helt och hållet, säger Janine Alm Ericsson (MP), ekonomisk-politisk talesperson.

Moderaterna

Har inget förslag om att förändra ränteavdraget. Partiet vill inte diskutera enbart det här förslaget enbart över blockgränsen.

– En förändring av ränteavdraget skulle påverka hushållens ekonomi negativt och vi måste ha respekt för en långsiktighet. Om vi ska göra något måste det vara i en mycket större kontext där vi också tar vid andra åtgärder, säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson.

Socialdemokraterna:

Har inga förändringar av ränteavdraget med i höstens budget. Håller fast vid nuvarande regelverk.

– Och det står inte högt upp på vår agenda heller, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet.

Sverigedemokraterna

Partiet vill sänka avdraget från 30 till 25 procent i syfte att stabilisera bostadsmarknaden.

– Vi går fram väldigt försiktigt och säger att vi minskar med en procentenhet per år och det kommer vi att göra under fem års tid. Men en förutsättning för att det ska ske är också att hushållen kompenseras, inte bara kompenseras krona för krona, utan med råge, och det gör de med ganska substantiella skattesänkningar på arbetsinkomster främst, säger Sjöstedt till Sveriges radios Ekot.

Vänsterpartiet

Partiet vill sänka ränteavdraget med 1–2 procentenheter per år först i fem år. Sedan tycker partiet att man ska stanna upp och utvärdera effekter och konsekvenser innan man fortsätter sänka ränteavdraget ytterligare.

Vänsterpartiet vill dessutom att inga avdrag ska kunna göras på underskott över 70 000 kr

– Eftersom man har avskaffat fastighetsskatten är det rimligt att trappa ner ränteavdraget för att det gynnar höginkomsttagare som sitter på dyra fastigheter. Men folk sitter med lån i dag måste också få goda förutsättningar att hantera en nedtrappning, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.