Anneli krävdes på 400 000 av F-kassan

”De måste lägga ned den här häxjakten, för det är en häxjakt”

Publicerad 2022-10-22

En skadad fot, en axel som måste opereras plus depressioner och utmattningssyndrom – det är Anneli Edins vardag.

Nu skärs hon av från Försäkringskassan och ska i stället betala tillbaka tiotusentals kronor.

– Hade det inte varit för min sambo och mina barn hade jag gått och dränkt mig, säger hon.

Anneli Edin, 54, har kämpat med sin hälsa i över 20 år.

Kring millennieskiftet var hon med om en misshandel och fick en whiplashskada. Sedan dess har problemen avlöst varandra och Anneli har varit sjukskriven i omgångar.

– Livet har varit tufft. Jag har haft problem med hälsan och varit i lite tråkiga situationer, berättar hon.

Den senaste sjukskrivningen påbörjades 2015 för utmattning. Sedan dess har hon fått fler fysiska och psykiska besvär. Hon har skadat ena foten, väntar på operation för att byta ut en axelled och den kroniska smärtan har lett till depressioner. Så sent som i maj blev hon beviljad sjukpenning för perioden första juni till 15 september.

Blev av med ersättningen

Men i juli kom dråpslaget. I ett brev från Försäkringskassan meddelade myndigheten att hon inte längre hade rätt till sjukpenning.

– Jag blev helt avstängd från kassan. Då brakade jag ihop, jag visste inte vad jag skulle göra av mig själv. Jag har ett känsligt nervsystem och blev fruktansvärt stressad. Jag fick ringa psykiatrin flera gånger den helgen.

Anneli Edin pratar lugnt och behärskat, men hennes ögon tåras.

– Det är så jobbigt att inte bli trodd.

Anneli Edin har kämpat med hälsan i över 20 år.

”Gick under”

Hon överklagade Försäkringskassans beslut och försökte komma på en lösning på situationen. Men i september väntade nästa smäll: Myndigheten hörde då av sig med bedömningen att Anneli de senaste två åren fått felaktigt utbetalda pengar och ansåg att hon skulle betala tillbaka 398 000 kronor.

– Jag bara tänkte att nu går jag och gräver ned mig, nu orkar jag inte mer. Jag är ingen som har pengar på banken. Ska man sälja allt man äger och har? Vad tänker de?

Handfallen retirerade Anneli till soffan som hon kallar för ”Sven”, en antik sak i storblommig sammetsklädsel.

– Jag gick nog bara under. Jag ringde facket och sa att nu har de kommit med nästa grej.

Anonym anmälan

Försäkringskassan motiverade bedömningen med att det via en anonym anmälan hade framkommit uppgifter som förändrade Annelis villkor. Dels fann de att hon hade tjänat pengar på ett antal valpkullar på Blocket.

Jag bara tänkte att nu går jag och gräver ned mig, nu orkar jag inte mer.

Dessutom ansågs det bevisat att hon har arbetsförmåga då det i anmälan stod att Anneli sedan ett par år tillbaka har haft ett uppdrag hos Mönsterås kommun som kontaktperson åt en ung kille.

– Det stämmer att jag har varit kontaktperson. Det innebar att jag träffade en kille med behov av stöd några gånger i månaden. Vi tog promenader och fikade. Jag tjänade en dryg tusenlapp i månaden på det, säger Anneli.

Att hon valde att bli kontaktperson var enligt henne själv inte för att tjäna extra pengar, utan för att hålla sig sysselsatt och undvika isolering.

– Jag ville göra något för att känna att jag bidrog och för att hålla igång. Jag hoppades att det skulle få mig på rätt spår.

”Kommunen sa att det var okej”

Hon säger vidare att hon frågade personalen på kommunen om uppdraget kunde innebära en konflikt med Försäkringskassan.

– De sa att andra sjukskrivna har liknande uppdrag och att det inte skulle vara några problem. Annars hade jag självklart inte tagit jobbet.

Men borde du inte ha dubbelkollat med Försäkringskassan?

– Jag har inte haft en tanke på det eftersom att kommunen sa att det var okej. Om någon säger något till mig tror jag på det. Jäkligt dumt tycker jag nu såklart.

Enligt Anneli har Försäkringskassan inte heller utrett uppgifterna om valpförsäljningen ordentligt.

– Det där är bara löjligt, jag har ingen hunduppfödning. Jag har hundar och har haft fem valpkullar. Två av dem var min tidigare sambos som jag annonserade i mitt namn. Sammanlagt har jag kanske tjänat 15 000 kronor på valparna.

Försäkringskassan anser att Anneli tjänat pengar på att sälja valpar, och att hon har arbetsförmåga eftersom hon varit kontaktperson åt en ung kille via kommunen.

”Hundarna betyder allt”

Anneli bor på en gård i Mönsterås utanför Kalmar. En gång i tiden drev hon en ridskola här som hon blev tvungen att lägga ned på grund av sina skador. Egendomen har funnits i släkten i generationer och huset som Anneli och hennes sambo bor i har till stora delar inte ändrats sedan 1800-talet. Det är lågt i tak, brokigt och ombonat. Hennes fyra pekingeshundar ger liv i luckan när de hoppar kring Annelis ben och vill bli klappade på.

– De betyder allt för mig. Jag hade inte tänkt ha pekingeser men så skaffade jag en för 20 år sedan och sedan dess har jag alltid haft dem.

Anneli haltar när hon går över de knarrande trägolven. Att stå stilla framför kameran i flera minuter ser ut att vara jobbigt för henne. Hon stödjer sig mot en av fåtöljerna i vardagsrummet.

– Jag skadade en sena i foten i mars 2021. Jag har en tid hos ortopeden den första november. Sedan juni har jag dessutom stått i kö för operation av axelleden. Min förhoppning var att kunna börja jobba deltid efter jag genomgått de operationerna, men med allt som händer nu vet jag inte.

Sänkte kravet till 60 000

Sedan Aftonbladet besökte Anneli har Försäkringskassan ändrat sin bedömning. Den 17 oktober meddelade man att beslut har fattats och att hon ska betala tillbaka 60 000 kronor istället för 398 000.

– Det är en jättestor sänkning. Jag förstår inte hur det plötsligt kan sänkas med flera hundra tusen, säger Anneli när Aftonbladet når henne på telefon.

Hon är lättad över att beloppet nu är betydligt mindre men är fortfarande besviken över hur processen har sett ut.

– Jag tänker att allt det här har orsakat mig väldigt mycket lidande mentalt. Det är värsta psykingreppet. Är man sjuk orkar man inte riktigt.

Samtidigt påpekar Anneli att 60 000 kronor fortfarande är mycket pengar för henne.

– Hur ska jag kunna betala det? Det är mycket när man är sjukskriven. Betalar man inte går det ju till Kronofogden.

Sjukpenningen fortsatt indragen

Enligt Försäkringskassan motsvarar det ditt arbete hos kommunen, är det inte rimligt att du ska betala tillbaka det?

– Enligt kassan ska mitt uppdrag motsvara 25 procents arbete men det är inte i närheten av det. Det är så väldigt lite pengar jag har fått ut.

I nuläget vet inte Anneli vad hennes nästa steg blir. Hennes sjukpenning är fortfarande indragen och det är oklart om hon kommer få tillbaka den rätten.

Det är värsta psykingreppet. Är man sjuk orkar man inte riktigt.

Om hon inte blir beviljad en avbetalningsplan är sista datumet för återbetalningen den 14 november i år.

– Jag vet inte hur jag ska betala. Jag får inte ta lån eftersom att jag är sjukskriven. Jag måste fundera på hur jag ska lösa det här.

Försäkringskassan har sänkt kravet till 60 000 kronor.

Självmordstankar

Oron över hur hon ska försörja sig och hur hon ska kunna betala återkravet har enligt Anneli försämrat hennes psykiska hälsa.

– Det slungar mig tillbaka väldigt mycket mentalt. Jag mår skitdåligt, jag sover inte på nätterna. Jag vaknar mitt i natten. Är väldigt stressad, har ångest.

Ibland har tankarna blivit så pass mörka att hon har fantiserat om självmord.

– Hade det inte varit för min sambo och mina barn hade jag nog gått och dränkt mig. Det får mig att tänka på alla som går igenom det här utan att ha någon som stöttar dem, det måste vara ännu värre.

Försäkringskassan: ”Har förståelse”

Enligt Emma Gren, områdeschef för återbetalning på Försäkringskassan, finns det hos myndigheten en stor förståelse för personer som blir återbetalningsskyldiga.

Hon förklarar att Annelis krav sänktes på grund av de uppgifter hon själv skickade in till myndigheten.

– Hon har kommit in med underlag som har gjort att vi har ändrat bedömningen i vissa avseenden. Hon beskrev vilka dagar hon hade haft aktiviteter som kontaktman, i vilken omfattning och vad det faktiskt innebar.

Varför skickade man ut en bedömning på 398 000 kronor för att flera veckor senare sänka till 60 000?

– Vi kommunicerar alltid utifrån de uppgifter vi har. Det är utredningsunderlaget. Man har som enskild alltid möjlighet att komma in med sitt underlag för bedömning. 

Anneli säger att hon har haft självmordstankar sedan brevet om återbetalningen kom. Vad har ni för tankar om självmordsrisken i samband med dessa ärenden?

– Vi förstår givetvis att människor hamnar i tuffa situationer när man får ett krav från oss. Men vårt ansvar och uppdrag i den här rollen är att se till att utbetalningarna blir korrekta. I de fall de inte blir det är vårt uppdrag att återkräva dem.

Det hade ju kunnat ske ett självmord mellan första brevet och sänkningen?

– Jag har inte tittat på exakt när saker och ting kom in till oss. Men vi fick in uppgifter som gjorde att vi förändrade bedömningen. Vi har stor förståelse för att människor tycker att det här är tufft. Men vårt ansvar är fortfarande att se till att felaktigt utbetalda pengar återkrävs.

Hopp om framtiden

När Aftonbladet besöker Anneli är det början av oktober och fortfarande varmt ute. Här och nu vet Anneli fortfarande inte att hennes återkrav ska sänkas med 340 000 kronor. Gräset är grönt och löven knappt gula. Fotograf Suvad Mrkonjic vill ta några bilder vid fårhagen som tillhör Annelis sambo som har en småskalig lammköttsproduktion.

– Nu kommer väl Försäkringskassan tro att jag har värsta bondgården, säger hon medan fåren börjar samlas längs stängslet.

Anneli vid fårhagen.

Om hon bara får genomgå sina operationer hyser Anneli stort hopp om att kunna börja jobba i någon grad igen. Och kanske göra allt det andra hon drömmer om: Bli frisk nog att hälsa på dottern som är universitetslektor i Lund, rida ut på tur och träffa sina vänner oftare.

Hon understryker att hon vill lyfta de många personerna hon har lärt känna via Facebook-grupper för personer med problem med Försäkringskassan.

– Det här är inte bara någon snyfthistoria om mig. Det är så många som är med om det här men många vågar inte prata. De måste lägga ned den här häxjakten, för det är en häxjakt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET