Ny lag kan tvinga dig betala av på bolånet

Publicerad 2014-11-07

Bankföreningen ger upp försöken att införa en hårdare amorteringsrekommendation efter kritik från Konkurrensverket. Det kan leda till ny lagstiftning – som tvingar dig att betala av på bolånen.

– Vi avbryter arbetet, säger Bankföreningens vd Thomas Östros.

Thomas Östros, vd för Bankföreningen.

För att minska hushållens skuldsättning ville Bankföreningen, bankernas branschorganisation, införa en rekommendation om att alla nya bolånekunder skulle betala av på bolånen ner till 50 procents belåningsgrad.
Rekommendationen skulle i praktiken bli tvingande för kunderna, men den skulle ändå ge bankerna större flexibilitet än en lagstiftning. Till exempel skulle kunder kunna slippa amortera vid arbetslöshet.

Strider mot konkurrensreglerna

Men i oktober inledde Konkurrensverket en granskning av rekommendationen. Nu har verket kommit fram till att den sannolikt strider mot konkurrenslagen.

– Om man utformar reglerna genom samverkan mellan konkurrenter finns det större risker att man inte riktigt tar de hänsynen fullt ut. Så vi tycker alltså att en offentlig reglering, om man ska gå in och styra upp den här typen av frågor, normalt är att föredra, säger Göran Karreskog, enhetschef på Konkurrensverket, till TT.

"Avbryter arbetet"

Kängan från Konkurrensverket gör att Bankföreningen avbryter arbetet med att ta fram en rekommendation.

– När Konkurrensverket nu säger att de föredrar en reglering, då fortsätter inte vi arbetet med att ta fram en rekommendation. Vi avbryter det arbetet, säger Bankföreningens vd Thomas Östros till TT.

Det innebär att amortering sannolikt kommer att bli fastslagen i lag. Kritiker menar att det kommer göra att bankerna inte kommer kunna bevilja pauser i amorteringen vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet.
På tisdag träffas Finanspolitiska stabilitetsrådet för att diskutera åtgärder mot hushållens skuldsättning. Då väntas Finansinspektionen komma med ett förslag på hur amorteringskraven kan utformas.

Så dyrt kan boendet bli med nya kraven

Följ ämnen i artikeln