Eva Dahlgrens ångest inför 60: Inte varit min bästa människa

Berättar om hustrun Efva Attlings överraskning på födelsedagen – och sorgen efter Marie Fredriksson

Publicerad:

NÖJE

60-årsfesten fick ställas in – och Eva Dahlgren drabbades av åldersångest veckorna före födelsedagen.

– Det blev lite vemodigt och lite: ”Hur har jag varit i livet, har jag varit snäll? Har jag varit min bästa människa?” Nej, kanske inte, säger hon i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Eva Dahlgren.
Foto: Jimmy Wixtröm
Eva Dahlgren.

Det planerade 60-årsfirandet fick ställas in. I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar Eva Dahlgren, 60, hur hon fick ändra planerna på stor födelsedagsfest och hur hustrun Efva Attling, 68, överraskade henne.

– Jag hade tänkt ha hemmafest faktiskt. Jag tycker att det är så härligt. Men nu blev det inte så. Nu blev jag bortrövad av min fru istället. Det var härligt. Vi hamnade på Grand hotel, säger Dahlgren i podcasten.

Under intervjun kommer hon flera gånger tillbaka till kärleken till sin fru.

– Mitt livs stora kärlek, säger hon om Efva Attling.

– Vi är väldigt, väldigt lyckliga.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N
Eva Dahlgren och Efva Attling.

”Jag har ju inte 60 år kvar”

Om bröllopet, när paret ingick ett registrerat partnerskap 1995 och Eva Dahlgren samtidigt kom ut som homosexuell säger hon:

– Det var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv när jag gifte mig med Efva, samtidigt som det var väldigt ångestfullt att se sig själv tapetserad på löpsedlarna över hela stan.

Foto: Jimmy Wixtröm
Eva Dahlgren fotograferad i sin arbetslokal och musikstudio.

Eva Dahlgren fyllde 60 i juni och när Aftonbladet träffade Eva Dahlgren i augusti tonade hon ner eventuella åldersnojor med anledning av att fylla jämnt:

– Jag tror att de flesta människor känner att åldern finns utanpå men inte inuti. Sedan är det ju så att ju längre man har levt desto mer erfarenheter har man, och ibland kan de stoppa en från att leva ett kul liv, sa hon då.

Men i ”Nemo möter en vän” berättar hon om hur hon inför födelsedagen började ifrågasätta om hon levt det liv hon hade velat leva.

– Några veckor innan jag skulle fylla så var jag lite vemodig. Det är ju ändå 60 år av ens liv och jag menar, jag har ju inte 60 år kvar. Allt det där man sa: ”Det där ska jag göra sen” har helt plötsligt blivit nu och då blir det lite skarpt läge på det, säger Eva Dahlgren i podcasten.

Saknaden efter Marie Fredriksson

– Vad ska jag välja av alla de här grejerna som jag vill göra? Så det blev lite vemodigt och lite: ”Hur har jag varit i livet, har jag varit snäll? Har jag varit min bästa människa?” Nej, kanske inte. Okej. Sen fyllde jag 60 och så kände jag att då får jag väl bli min bästa människa från och med nu.

Eva Dahlgren berättar också om sorgen efter sin vän Marie Fredriksson, som dog i sviterna av en hjärntumör i december förra året 61 år gammal.

– Saknar henne enormt mycket. Vi var kompisar sen vi var små typ. Inte små, men unga i den här branschen. Vi var 20 när vi började. Hon var väldigt lätt och skön och du vet: ”Ja, nu skiter vi i det här Eva, nu går vi vidare”, mycket så var det. Jag saknar henne enormt, säger Eva Dahlgren i ”Nemo möter en vän”.

Publicerad:

LÄS VIDARE