Dramaten ställer in föreställning – efter Josefin Nilsson-dokumentären

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Dramaten ställer in samtliga föreställningar av en pågående pjäs – efter Josefin Nilsson-dokumentären.

– Det stämmer. Det går inte att genomföra dem, det är för allas bästa, säger Dramatens presschef Lena Törner till DN.

I dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är berättar vänner och kollegor till Josefin Nilsson om hur hon på 90-talet blev psykiskt och fysiskt misshandlad av sin dåvarande pojkvän.

Mannen, som är verksam på Dramaten, har efter dokumentären fått hård kritik, och teatern ställer nu in samtliga föreställningar av en pågående pjäs.

– Det stämmer. Det går inte att genomföra dem, det är för allas bästa, säger Dramatens presschef Lena Törner till DN.

Uppstått reaktioner internt

DN skriver att de varit i kontakt med flera medarbetare på Dramaten och att det uppstått reaktioner internt efter dokumentären. Teatern ska under söndagen ha skickat ut ett meddelande till medarbetarna, där det bland annat står att dokumentären ”skapat relevanta och viktiga samtal, men också starka reaktioner i sociala medier”.

Hur Dramaten nu går vidare för att hantera reaktionerna är ännu inte klart.

– Det är en väldigt stor och komplex fråga. Det är ledningsgruppen som nu tar det här vidare till nästa steg, säger Lena Törner.

Berättar om misshandelsdomen

Mannen dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud.

Hovrätten sänkte sedan straffet till en villkorlig dom.

I Expressen har mannen sagt att det är en ”gammal historia” som hände för tjugo år sedan.

– Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa, säger han och fortsätter:

– Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras.

”Medvetet val att inte peka ut någon”

Producenten bakom Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, Anna-Carin Pihl, har i ett mejl till Nöjesbladet skrivit att det var medvetet val att inte peka ut någon i dokumentären.

”Vårt fokus har hela tiden varit att föra fram Josefins röst och historia. Det är en film som berör på djupet och det tar vi på allvar, lyssnar in alla kommentarer”, skriver hon.

Under lördagen hölls en ljusmanifestation utanför Dramaten, där hundratals personer tände ett ljus för Josefin Nilsson och protesterade mot mäns våld mot kvinnor.

Nöjesbladet har sökt presschef Lena Törner.

Publicerad:

LÄS VIDARE