Familjen efter Josefin Nilsson-dokumentären: ”Har fått upprättelse”

Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är har berört och upprört

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har gått en vecka sedan dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” hade premiär på SVT Play – och i kväll visas den i SVT2.

Hennes historia har berört och upprört.

– Det är så jävla sorgligt. Men hon lever ändå kvar, så det blir ändå en upprättelse för Marie och familjen med all kärlek som nu kommer, säger filmens producent Anna-Carin Stenholm Pihl till Nöjesbladet.

Den 29 februari 2016 gick den folkkära sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson hastigt bort.

I fredags, på hennes 50-årsdag, släpptes dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” på SVT Play och i kväll visas den i SVT2.

– Josa finns ju inte längre, men jag är stolt över att det här kom ut. Jag känner mig väldigt lättat faktiskt, har hennes syster Marie Nilsson Lind, 57, tidigare sagt till Nöjesbladet.

Dokumentären har rört om ordentligt i kultursverige vilket inte var tanken med filmen från början.

Mia Skäringer satte bollen i rullning

– Jag ville först och främst göra det här porträttet för musiken och för Josefin. Men också för att det fanns en historia att berätta. Sen så blev det en tyngre historia än vad jag tänkte från början eftersom folk pratade så mycket, så bra och så villigt om det här. Nästan som de väntat på tillfället, säger producenten Anna-Carin Stenholm Pihl till Nöjesbladet.

– Det har också blivit mer fokus på själva misshandeln och det som Josefin ville lyfta till en stor fråga och det är bra.

När förstod du att det var en tickande bomb du släppt?

– Jag fick en indikation på det redan i fredags när vi var i Stockholm och satt och firade Josas 50-årsdag på kvällen med Benny Andersson, systern Marie, Thomas Sundström på teatern och managern Märta. Då ringde Hanna som filmat upp och sa att Mia Skäringer delat ett inlägg om filmen på Instagram och då var det i gång.

Filmen fick omedelbart stort genomslag och Josefin Nilssons historia berörde många. I den berättas det om hur hon blev misshandlad och hotades av en tidigare pojkvän och fick sitt liv förstört till följd av misshandeln.

Kommenterar inte ex-pojkvännen

Josefin Nilsson.
Foto: Börje Thuresson
Josefin Nilsson.

Mycket av den ilska hos tittarna som spridits i sociala medier sedan premiären har riktats mot just ex-pojkvännen.

– Jag kan inte ens kommentera den här människan och hans eventuella arbetsplats. Det har varit min hållning hela tiden. Helt ointressant. Filmen är Josefin till hundra procent. Bara hennes historia. Sen vad som händer utanför allt det är ingenting som jag kan kommentera. Jag vill bara se allting bra och det engagemang som uppstått, säger Stenholm Pihl.

– Jag tycker att det ganska snabbt blev till något bra, en politisk diskussion om våld i nära relationer. Det lyfte ändå till en smart diskussion.

Familjen: Josefin är med oss

Vad har familjen sagt om filmen?

– De har sett den lite i förväg och de är glada. Alla tycker att det är jättefint och att det var en bra balans. De känner att Josefin är med oss och att hon har fått upprättelse. Att hon hejar på. Men de vill ta det lite lugnt, smälta allting. Det är så mycket känslor, säger hon och fortsätter:

– Hur mycket vi än inbillar oss att Josefin lever i en timme så är hon död. Det är så jävla sorgligt. Men hon lever ändå kvar, så det blir ändå en upprättelse för Marie och familjen med all kärlek som nu kommer.

1 av 3
Marie Nilsson Lind i dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är”.

Josefin Nilsson-dokumentären – detta har hänt efter


 FREDAG 22/3: Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” läggs ut på SVT Play. En vecka senare har en setts av över 900 000 tittare.

LÄS VIDARE

 
 LÖRDAG 23/3: Hundratals personer samlas i centrala Stockholm vid en ljusmanifestation för att hedra Josefin Nilsson och för att protestera mot mäns våld mot kvinnor.

 
 SÖNDAG 24/3: Josefin Nilssons ex-pojkvän går på söndagen ut och säger att filmen inte ger en rättvisande bild.

 
 MÅNDAG 25/3: Dramaten meddelar att teatern ställer in alla föreställningar som ex-pojkvännen medverkar i.

 
 TISDAG 26/3: Ex-pojkvännen menar att han indirekt anklagas för hennes död i dokumentären. SVT går ut och svarar på kritiken.

 
 ONSDAG 27/3: Dramaten ut och meddelar att ex-pojkvännen inte kommer få några fler roller på teatern.

 
 TORSDAG 28/3: Skådespelaren Marie Göranzon vittnar om våldet på Dramaten. ”Jag har varit rädd”, säger hon.

 
 TORSDAG 28/3: På torsdagen hålls även ett krismöte med personalen på Dramaten. ”Förtvivlade, sorgsna och förbannade.”

 
 FREDAG 29/3: Dramaten-chefen Eirik Stubø går ut och svarar på kritiken efter krismötet på teatern – och erkänner att han fattat ett felaktigt beslut.


Publicerad: