Kallar Jesus för ”hen” – får ta emot hat

Publicerad 2017-12-28

När Svenska kyrkan i Västerås skulle annonsera om en gudstjänst i en lokaltidning använde de pronomet ”hen” om Jesus. Och för det har domprosten Susann Senter och hennes kollegor fått ta emot många ilskna reaktioner, som P4 Västmanland skrivit om.

– Vi säger sann Gud, sann människa. Och sann människa är för mig ovanför manligt och kvinnligt, säger Susann till Aftonbladet.

Susann Senter är kyrkoherde Svenska kyrkan i Västerås.

På juldagen skulle man fira Jesus födelse i Svenska kyrkan i Västerås. För att välkomna folk till gudstjänsten la man in en annons i Västerås Tidning.

Men annonsen har väckt mycket uppståndelse och domprosten Susann Senter berättar att de fått ta emot många arga reaktioner.

– Jag förstår att det rör vid folks hjärtefråga och djupaste föreställningar om vem Gud är, säger Susann.

I annonsen lyder texten: "Välkommen Jesus! På juldagen, 25 december, föddes Jesus, ett efterlängtat barn. Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot."

Och reaktionerna kommer på grund av ordvalet ”hen”.

När Svenska kyrkan i Västerås använde ”hen” om Jesus i en annons reagerade många.

”Jesus mycket större”

Många har hört av sig till Susann och hennes kollegor för att diskutera, kritisera och hylla ordvalet i annonsen.

– Reaktionerna har varit blandade, men väldigt många har varit lite tuffa att ta emot, säger Susann och fortsätter:

– För mig är det ju så att Jesus var man under de år han levde och gick på jorden. Men den Jesus som kyrkan pratar om i dag är ju mycket större.

Vad vill du säga till de som blivit upprörda?

– Då vill jag säga att det var inte avsikten, avsikten var att öppna för ett annat samtal. Hur vill vi se på Jesus och hur vill vi se på Gud.

När den mest upprörda stämningen lagt sig hoppas Susann att samtalet kan fortsätta – men i en lugnare ton.

– Jag tycker att det vore spännande och uppfriskande med den teologiska debatten, men mycket blir ju väldigt sårigt och onyanserat i sådana här samtal.

Följ ämnen i artikeln