USA-agenter kallas hem

Publicerad 2012-04-14

Anklagas för samröre med prostituerade

Barack Obama med Secret Service-agenter den 13 april i Tampa. Det är oklart om agenterna på bilden är inblandade i skandalen.

Ett dussin amerikanska agenter har skickats hem från ett amerikanskt toppmöte i Colombia.

Agenterna, som var där för att skydda president Obama, anklagas bland annat för hårt festande och förbindelser med prostituerade.

USA:s president Barack Obama deltar i helgen vid ett amerikanskt toppmöte i Colombia. Men redan i fredags överskuggades mötets handelssamtal med 33 regionala ledare av en skandal.

Det kom då fram att ett dussin amerikanska Secret service-agenter skickats hem från mötet efter anklagelser om tjänstefel.

Anklagelser om tjänstefel

Agenterna, som var på plats för att garantera presidentens säkerhet, ska bland annat ha burit sig illa åt mot colombianska kollegor och även haft förbindelser med prostituerade.

– Det har förekommit anklagelser om tjänstefel mot Secret service i Cartagena, Colombia, före presidentens resa, säger byråns talesman Edwin Donovan, till CNN.

Han vill dock inte vill gå in på några detaljer.

I fredags, timmar efter att Obama anlände till staden, skickades agenterna hem. Enligt obekräftade uppgifter till AP ska de vara 12 till antalet.

Alkohol och prostituerade

Agenterna ska ha anlänt till staden Cartagena för en vecka sedan, enligt en anställd på det strandhotell där de bodde. Enligt AP ska den anställde ha sagt att agenterna druckit stora mängder alkohol under sin vistelse.

Även flera av Vita husets anställda samt flera journalister bodde på samma hotell.

Enligt vd:n för den amerikanska myndighet som ska utreda anklagelserna mot agenterna ska minst en av dem ha haft förbindelser med prostituerade i under uppdraget.

Bomber mot USA:s ambassad

De hemskickade agenterna ersattes snabbt av nya.

– Personalförändringarna påverkar inte säkerhetsplaneringen runt presidentens resa, säger Donovan.

Just säkerheten är dessutom särskilt viktig nu. Natten till lördag svensk tid detonerade fyra sprängladdningar i Colombia, två nära USA:s ambassad och ytterligare två i staden där toppmötet hålls. Inga människor eller byggnader uppges dock ha skadats vid dåden.