Saeed Azizi har fått komma hem: ”Inte hunnit smälta det än”

Publicerad 2024-06-16 17.47

Saeed Azizi omfamnas av sina nära och kära vid hemkomsten.

Cancersjuke Saeed Azizi satt i det iranska Evinfängelset i över ett halvår.

Nu har han fått komma hem.

– Det var ett helvete på riktigt men hoppet fick mig att tro på friheten, säger Saeed Azizi till Expressen.

Följ ämnen
Iran

Saeed Azizi, 61, och Johan Floderus, 33, är de två svenskarna som fått komma hem från Iran.

Saeed Azizi greps i sitt hem i Iran i november.

Då hade han bott i Sverige i 35 år, säger han till Expressen, som han bjudit till sitt hem för en intervju. Han säger också att han har svårt att smälta det än.

Förra året åkte han till Iran för att hedra ettårsdagen av sin döda mamma och sälja allt han ärvt och ägde i Iran.

Men han stoppades på flygplatsen.

– Jag landade på flygplatsen i Teheran, de tog mig till ett rum och beslagtog mina telefoner och min Ipad. Jag fick åka hem med restriktioner om att inte lämna hemmet. Det var husarrest. Fem veckor senare kom de hem till mig och lämnade tillbaka mina mobiltelefoner och bad om ursäkt och sa att jag var fri, säger Saeed Azizi till Expressen.

”Helvetet på jorden”

Kort efter stormades hans hem av tungt beväpnade, civilklädda poliser. De anklagade honom för att ha samröre med underrättelsetjänsten i Sverige.

Ulf Kristersson hälsar Saaed Azizi välkommen hem.

Sedan transporterades han till det ökända Evinfängelset.

Under de tre första månaderna satt han i en isoleringscell.

– Det var helvetet på jorden. Allt var mörkt. Redan efter de första fyra dagarna tappade jag räkningen på dagarna. Jag fick vara i en mörk cell som var en gånger två meter trång. Jag utsattes för grymma förhör. Tre till fyra timmar vardera, säger Saeed Azizi.

Han dömdes senare för att samarbeta med ett fientligt land mot Iran och anklagade honom även för att ha varit involverad i fallet med livstidsdömde Hamid Noury i Sverige.

Fick beskedet i fängelset

Men sedan kom beskedet.

– En vakt kom in på eftermiddagen och satte ett finger mot sin mun och viskade ”säg ingenting. Du ska inte jubla. Kom med ut nu”. De körde oss till inrikesterminalen. Det var där de för första gången gav mig papper och sa: ”nu är du fri och du ska få lämna landet”. Han frågade mig om jag var glad. Jag hade inga känslor. Jag sa att jag blir glad när jag träffar min familj, säger Saeed Azizi till Expressen.

Under tiden i fängelset träffade han Johan Floderus och han säger att de delade cell i 16 dagar. Nu har de båda fått komma hem.

Här i Sverige väntade hans tvillingbarn, fru och vänner på honom. Han hoppas nu på att behandlas för sin cancersjukdom som han insjuknade i för fyra år sedan.

Saeed Azizi och Johan Floderus efter ankomsten till Sverige.

Följ ämnen i artikeln