Unik Sifoundersökning: både väljarna och de egna sviker Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-01

Väljarna kräver att få veta vem som hade krisjouren när Ulrica Schenström drack vin på krogen.

Åtta av tio tycker att det är fel att hemligstämpla informationen.

Och förtroendet för Fredrik Reinfeldt rasar – även bland de egna väljarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte velat berätta om huruvida Ulrica Schenström hade jouren för regeringens krishantering när hon drack vin med TV4:s reporter Anders Pihlblad.

Det har kostat statsministern väljarnas förtroende.

Högst ansvarig

Innan Schenström avgick från statssekreterarposten i natt var hon högst ansvarig vid stora kriser för landet.

Åtta av tio tillfrågade tycker att det är fel att hemligstämpla uppgiften om hon hade jouren den aktuella kvällen. Och en fjärdedel uppger att de har minskat förtroende för statsministern.

Det visar en Sifoundersökning som Aftonbladet låtit göra.

”Väntade resultat”

– Det är egentligen ganska väntade resultat. Det är ett uttryck för att man är lite upprörd just nu, säger Ingemar Boklund, undersökningsledare på Sifo.

Men missnöjet märks även i de egna leden. Bland de borgerliga väljarna svarar sju av tio att det är fel att tiga om jouransvaret.

Nästan lika många av moderaternas väljare tycker att det är fel (69 procent). 16 procent av de borgerliga och 13 procent av moderaterna har dessutom fått minskat förtroende för statsministern.

Vänstern mer kritiska

– Det intressanta är att det är så många moderater som tycker att det här är fel. Och man kan fråga sig vad de där 16 procenten står för, säger Ingemar Boklund.

Som väntat är vänsterblocket mer kritiskt.

Sifo ringde i går upp ett riksrepresentativt urval svenskar från 18 år. 1?000 personer svarade på frågorna om den före detta statssekreterarens krisjour.