Botemedel mot diabetes typ 1 nära

Uppdaterad 2016-05-16 | Publicerad 2014-10-10

Genombrottet kan innebära slutet för dagliga insulininjektioner för alla de som lider av diabetes typ ett.

Ett botemedel mot diabetes typ ett kan komma inom kort.

Forskare vid Harvard-universitetet har lyckats massproducera insulinproducerande celler.

– En ”game-changer” i nivå med antibiotika, säger Chris Mason, professor i regenerativ medicin, till the Telegraph.

Det är så kallade betaceller som forskarna vid Harvard lyckats massproducera. De finns i bukspottkörteln ansvarar för kroppens insulinnivå.

Genombrottet kan innebära slutet för dagliga insulininjektioner för alla de som lider av diabetes typ ett.

Professorn Douglas Melton och hans kollegor vid Harvard ligger bakom genombrottet. De har lyckats skapa hundratals miljoner betaceller som ”läser av kroppens nivå av socker i blodet och sedan avsöndrar precis rätt mängd insulin som är så precist att jag inte tror att det kan efterliknas av personer som injicerar eller som får insulin genom en pump”, skriver Melton i sin rapport i journalen Cell, rapporterar Harvard Magazine.

I tester på möss så botades diabetes på under tio dagar.

”Ett av de viktigaste stegen”

Innan ett botemedel kan finnas tillgängligt för de med diabetes typ ett så måste proceduren överföras till läkemedelstillverkningen.

”Patienter frågar mig när botemedlen kommer och inga berör mig mer än mina egna barn [...] Vi vet att vi kan göra det här cellerna. Vi måste överföra protokollet till vad som kallad GMP (good manufacturing practice).

Flera i den medicinska världen påpekar att genombrottet är mycket stort.

– Ett av de viktigaste stegen så här långt inom stamcellsforskningen. I decennier har forskare försökt att generera bukspottkörtel-betaceller, säger professorn Elaine Fuschs till the Telegraph.