Zelenskyj vägrar lämna Kiev: ”Jag är främsta måltavlan”

Publicerad 2022-02-25

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beordrat ”allmän mobilisering” och män förbjuds lämna landet.

I ett tal till nationen säger han att han själv är främsta måltavla och vägrar lämna huvudstaden.

– Vårt lands öde ligger i händerna på vår militär och vårt folk, säger han.

Ryska trupper och stridsvagnar ryckte under torsdagen ryckt allt närmare Kiev. Sent på kvällen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett tal till nationen iförd militär grön t-shirt i stället för sin sedvanliga kostym.

Han uppgav att ryska ”sabotörer” nu gått in i huvudstaden.

Zelenskyj har skrivit på ett dekret och beslutat om ”allmän mobilisering” i landet. Alla män mellan 18 och 60 år förbjuds lämna Ukraina. Omkring 10 000 ska ha frivilligt ha anmält sig att delta i striderna.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade till nationen.

"Vårt lands öde ligger i händerna på vår militär och vårt folk", säger han i talet rapporterar Kyiv Independent.

Lämnar inte Kiev

Zelenskyj befinner sig själv i Kiev och säger att han inte kommer att lämna. Presidenten säger sig vara Rysslands ”måltavla nummer ett” men lovar folket att han kommer att stanna i Kiev och att hans familj ska stanna i Ukraina.

”Vi är varken rädda för Ryssland eller villiga att prata med Kreml”, säger han i talet.

Enligt ukrainska myndigheter har minst 137 personer dött och över 300 människor skadats i samband med de ryska attackerna. Ryssland har beskrivit det första dygnet av kriget som ”framgångsrikt”.

FN: 100 000 på flykt

Under torsdagen infördes ett utegångsförbud i Kiev. I sitt tal uppmanade presidenten civila att vara noga med att hålla sig inomhus mellan klockan 22 och 07.

Under dagen har flera ukrainska städer bombats och angripits av Ryssland från nord, öst och syd. FN bedömer att omkring 100 000 ukrainare har lämnat sina hem och flera tusen av dem flytt över gränserna till Rumänien, Ungern, Polen och Moldavien.

Alla värnpliktiga och reservister i alla regioner i Ukraina omfattas av det dekret som presidenten undertecknat under torsdagen och kommer att kallas in till strider.

Mobiliseringen ska genomgöras inom 90 dagar från att dekretet träder i kraft, rapporterar Reuters med hänvisning till Interfax.

ANNONS