Ryska offensiven på väg mot Kiev: Det värsta väntar

Publicerad 2022-03-01

President Putin uppges ha tröttnat på motståndet från ukrainska styrkor.

Nu kan en brutal andra attackvåg mot Kiev vara nära, menar amerikanska underrättelsekällor.

Sent i natt var en 64 kilometer lång militär konvoj på väg mot huvudstaden med stridsvagnar och artilleripjäser.

Efter raketbeskjutningen av Ukrainas näst största stad Charkiv under måndagen då minst nio civila dödats tros nu Putin ha Kiev i siktet.

Och denna gång kan attacken bli överväldigande.

Redan under måndagskvällen kablades satellitbilder på en enorm rysk konvoj ut i världspressen.

Då talades det om en 27 kilometer lång militärkolonn med pansarvagnar, stridsvagnar, artilleripjäser och andra fordon.

Enorm konvoj på väg

Sent i natt efter fler analyser av bilderna uppgav företaget Maxar Technologies att jätteansamlingen av militära fordon snarare sträckte sig 64 kilometer på vägarna nordväst om Kiev.

Främre delen av konvojen var då vid flygbasen Antonov, knappt tre mil från huvudstaden. Den sträcktes sig ända till staden Pribyrsk i norra Ukraina.

Det faktum att Pribyrsk ligger närmare gränsen mot Belarus och Tjernobyl än Kiev visar den enorma mängd militära fordon som är på väg mot den ukrainaska huvudstaden.

Samtidigt som de nya satellitbilderna offentliggjordes i natt uppger amerikanska källor att en andra våg av attacker kan vara nära förestående mot Kiev, skriver CNN.

Frustrerad Putin

Och en sådan attack riskerar bli betydligt värre än det man sett hittills.

Försvarskällor uppger för CNN att Putin kan visa betydligt mindre återhållsamhet denna gång och beordra flyganfall, långdistansrobotar och artilleri mot huvudstaden.

– De har saktats ner och de har blivit frustrerade över bristen på framgång i Kiev. Det kan innebära att de ändrar taktiken och blir mer aggressiva i både storlek och omfattning i striden om Kiev, säger en källa enligt CNN.

Man menar att hur överraskande starkt det ukrainska motståndet varit, så kan man inte stå emot särskilt länge mot Putins styrkor.

– Ur en rent militärtaktisk ståndpunkt så har Ryssland manskapet och vapnen för att ta Kiev. Utan tvekan. Och det gäller oavsett hur mycket motstånd ukrainarna bjuder på, säger en källa till tv-kanalen.

Försvarskällor säger till CNN att Putin kan visa mindre återhållsamhet den här gången.

Många civila döda

I en stängd briefing för medlemmar av den amerikanska senaten varnade företrädare för regeringen att Ryssland snart kan ha slagit en järnring kring Kiev och att gatustrider av gerillakaraktär kan vänta.

Enligt uppgifter till CNN ska kongressledamöterna ha ställt frågor om Putins mentala tillstånd, men inga klara svar ska ha framkommit om hur USA ställer sig till uppgifterna om att han blivit mer isolerad och paranoid den senaste tiden.

Händelseutvecklingen under måndagen tyder på att Putin redan har gått längre i attackerna mot de ukrainska städerna.

Ett dussintal civila dödas och hundratal skadades när miljonstaden Charkiv utsattes för massiv beskjutning av ryskt raketartilleri samtidigt som befolkningen vågade sig ut efter flera dygn av utegångsförbud, uppger stadens styre.

Två vuxna och tre barn i samma familj ska ha dödats när deras bil började brinna i attacken. Fyra personer ska också ha dödats när de lämnade skyddsrummen för att hämta vatten och förnödenheter.

– I dag var en väldigt svår dag. Det visade oss att detta inte bara är ett krig, utan en massaker på det ukrainska folket, uppgav borgmästaren Igor Terekhov på Telegram.

”Ett krigsbrott”

– Raketerna träffade bostadshus och dödade och skadade fredliga civila.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade under natten attacken mot Charkiv för ett krigsbrott.

Han uppgav tidigare under måndagen att 16 barn hittills dött under den ryska invasionen.