Sågar V-ledarens förklaring till toalettsvaret: ”Inget samband”

Publicerad 2024-01-19

Först föreslog Nooshi Dadgostar kokaintest på Aftonbladets toaletter. Sedan förklarade hon uttalandet med att hon kände frustration över vårdkrisen.

Agerandet imponerar inte på pr-gurun Paul Ronge.

– Hon kunde lika gärna ha sagt att hon var frustrerad för att hon missade bussen, säger han.

Fyra av åtta partier hade spår av kokain på sina toaletter i riksdagen, visade Aftonbladets granskning som publicerades på onsdagen.

Ett av dem var Vänsterpartiet.

Senare under dagen intervjuades partiledaren Nooshi Dadgostar av Aftonbladets reporter Olof Svensson. På väg in till en partiledardebatt i riksdagen fick hon frågan om V planerar att drogtesta sin personal – men passade tillbaka bollen:

– Jag skulle uppskatta om till exempel Aftonbladet själva kunde kontrollera alla sina toaletter och sina anställda. Efter det skulle man kunna diskutera åtgärder från våran del. Skulle inte det vara roligt?

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i sociala medier och kritiserades sedan av tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

– Jag vet inte om det är ett utslag av en grundsyn på droger som Nooshi ådagalägger när hon svarar på det där sättet. För oavsett är det starkt olämpligt av en partiledare i Sveriges riksdag att ha den där inställningen. Finns det ett problem så får man ju åtgärda det, sa han till Expressen.

Svaret: Frustration över vården

På torsdagen intervjuades Nooshi Dadgostar i ”Efter fem” i TV4. Hon försökte då backa från toalettsvaret.

– Jag svarade med en viss frustration, det var så faktiskt. Jag förstår att det har missförståtts. Det sänder helt fel signaler, sa hon.

Irritationen bottnade, enligt Dadgostar, i att hon var på väg in i kammaren för att debattera vården.

– Min frustration är att vi aldrig tar upp frågan om vårdkrisen, människor går under i vården. Det tas nästan inte upp av några medier vilket förvånade mig så pass mycket att jag gav det här svaret.

Paul Ronge anser att Nooshi Dadgostars förklaring är ”märklig”.

Pr-experten: ”Märklig förklaring”

Den erfarna pr-konsulten Paul Ronge, 72, ger inget högt betyg åt Nooshi Dadgostars krishantering.

– Det är en märklig förklaring hon ger. De här sakerna hör inte ihop. Hon kunde lika gärna ha sagt att hon var frustrerad över att hon missade bussen eller för hon hade bråkat med sin kille. Det är helt ovidkommande, säger han.

Vad skulle hon ha gjort i stället?

– Det hade varit bättre om hon bara hade sagt att det blev fel eller att hon hade en dålig dag.

Paul Ronge är också oförstående till det första uttalandet om Aftonbladets toaletter:

– Hade hon haft lite mer guts och death wish kunde hon ha sagt att det pratas mycket om narkotika på tidningsredaktioner också. Jag kan tänka mig att det var så hon tänkte, men att hon sedan inte törs stå för det.

Vilka skillnader finns mellan politiker och journalister här?

– Kokain ska inte förekomma i riksdagen. Att inte ta det här på rätt sorts allvar är hål i huvudet. Journalister är inte folkvalda och stiftar inga lagar.

”Som en bortförklaring”

Paul Ronge har ingen insyn i Vänsterpartiets pr-arbete och i vilken mån Nooshi Dadgostar hade pratat ihop sig med sin stab inför TV 4-intervjun.

– Det är lika korkat oavsett om det är fem eller tio rådgivare som ger samma förslag. Det finns inget samband med vårdkrisen. Då blir det som en bortförklaring. Hennes framtoning blir inte seriös jämfört med hur de andra partierna reagerade.

– Jag får känslan av att hon nästan är lite stöddig, att hon har en sådan säker ställning som partiledare att hon känner att hon kan göra vad hon vill.

Vad får de här intervjuerna för konsekvenser för Nooshi Dadgostar?

– Om inte storyn fortlever och det kommer fram vilka som använt kokainet kommer hon nog undan med blotta förskräckelsen.