Covid-19 i arresten – poliser i Uppsala oroliga

Publicerad 2020-04-17

Poliser kritiska och oroliga över hanteringen av coronaviruset.

Sjuka kollegor, bristfälliga säkerhetsåtgärder, anhållna med bekräftad covid-19-smitta och förhör som tvingas genomföras med hjälp av telefon.

Flera polisanställda i Uppsala berättar för Aftonbladet att man inte tycker att arbetsgivaren tar deras oro att smittas på allvar.

Flera oroliga poliser vittnar om att det inte görs tillräckligt för att skydda personalen.

– Det är precis lika fullt i lunchrummet som vanligt, det är som att coronaviruset aldrig har hänt, säger en polis som vill vara anonym.

Är du rädd att smittas?
– Framförallt är jag rädd för vad som ska hända om smittan får fäste i polishuset och många blir sjuka, det kan bli en katastrof.

Anhållna personer med bekräftad smitta

En annan polis, som också vill vara anonym, berättar att man har anhållit personer som har varit bekräftat smittade av covid-19, vilket har skapat ytterligare oro bland personalen.

– Vi vet ju att det här viruset inte bara slår mot äldre, utan även yngre drabbas, så det är klart at man blir orolig. Vid ett tillfälle fick vi till exempel slänga in en mobil och sköta förhöret på det sättet.

Är det någon i personalen som har smittats av covid-19?
– Det finns de som har varit sjuka. Men om det är coronavirus har vi ingen aning om, eftersom det inte görs några tester.

Hade det underlättat om ni skulle bli testade?
– Ja, absolut. Om vi vet att någon har haft corona, och byggt upp ett visst försvar mot viruset, hade det underlättat otroligt mycket vid hanteringen av dessa intagna.

”Vet att det brukar bli trångt”

Peter Lindberg, huvudskyddsombud för polisen i region mitt, är medveten om problemet med lunchrummet.

– Jag vet att det brukar bli trångt i vår lunchmatsal under vissa tider, eftersom de flesta väljer att äta samma tider, säger Peter Lindberg, som berättar att det finns tydliga rutiner för att minimera risken för smitta.

– Det finns rutiner för hur man ska hantera vissa situationer, och den informationen finns också på vårt intranät. Jag tycker att vi har jobbat ganska bra med den här frågan, och vi hade till exempel en hearing på polishuset i förra veckan där man också kunde ställa frågor.

”Jag vet att det brukar bli trångt i vår lunchmatsal ”

Kan komma att se över rutinerna

Enligt Peter Lindberg kan det också bli aktuellt att se över rutinerna i polishuset.

– Ja, det pågår diskussioner hur vi ska hantera våra lokaler, men ännu finns inget beslut.

– Det är så klart inte bra att personalen är oroliga. Men vi har hela tiden följt de nationella riktlinjerna, och vi har också en stab som jobbar med de här frågorna – och som också ser till att det till exempel finns skyddsutrustning.

Så det finns skyddsutrustning till alla poliser?
– Skyddsutrustning har vi, och information om hur den används finns också på vårt intranät. Sedan får man fundera över vilka situationer den behöver användas, säger Peter Lindberg och fortsätter.

– Alla har skyddsutrustning, eller kommer att ha i närtid. Det finns några fall där det har saknats, och där det krävs en kortare utbildning innan man får tillgång till utrustningen.

Poliser kan komma att testas för covid-19

Peter Lindberg bekräftar att man ännu inte utför några tester på personalen, men att det kan bli aktuellt.

– I dagsläget är det bara sjukvårdspersonal som testats, men om det blir aktuellt med en utökning av testmöjligheterna så är vi säkert en grupp som kan bli aktuella för detta.

Alla poliser ska vara utrustade med skyddskläder.

Så ska poliserna skyddas under sista april

Om bara två veckor är det sista april, och trots att de ordinarie firandet är inställt räknar polisen med mycket folk på stan.

– Alla traditionsbundna evenemang är ju inställda. Men om folk går man ur huse för att festa på stan, ja, vi får väl hoppas att folk är klokare än så.

Är det svårt att ta höjd för hur stökigt det kan komma att bli?
– Det är jättesvårt att sia om hur vi ska hantera de situationer som kan uppstå, och hur många som kommer att säga. Men vi får hoppas, och lita på, att folk verkligen tänker till att det kanske inte riktigt är läge i år.

Kommer de poliser som är i yttre tjänst att skyddas på något speciellt sätt med tanke på smittorisken?
– Den personliga skyddsutrustningen ska man alltid ha med sig när man är i yttre tjänst, sedan har man den kanske inte på sig hela tiden. Men dyker det upp situationer där det krävs så ska den också användas.