Nazistiska NMR terrorklassas av USA

Publicerad 2024-06-14 20.50

USA terrorklassar nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Det skriver amerikanska myndigheter i ett uttalande.

”Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot”, säger utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Aftonbladet.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen terrorklassas av USA, uppger amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Organisationen finns nu med i listan över terrororganisationer. Dessutom har tre av organisationens ledarfigurer klassats som "globala terrorister". Det handlar om Fredrik Vejdeland, Pär Öberg och Robert Eklund.

Pentagon skriver i ett uttalande att NMR har utfört eller har försökt att utföra terrorhandlingar som hotar såväl USA:s som de amerikanska medborgarnas säkerhet.

Billström: Allvarliga hot

Utrikesminister Tobias Billström skriver i en kommentar till Aftonbladet att regeringen fick informationen om terrorlistningen från USA i förväg.

"Vi och USA delar bilden av att detta är allvarliga hot. Men till skillnad från USA har Sverige inget eget system med ”terrorlistning”. Däremot har EU en terroristlista som också gäller i Sverige. Där återfinns tex PKK och andra grupper."

Tobias Billström.

Beslutet från USA kommer att analyseras noggrant enligt Billström.

"Vi ska också ha en nära dialog om detta med våra egna myndigheter. Regeringen avser också att informera om de här frågorna på EU-nivå, där det redan pågår en diskussion om hur Europas länder bättre ska skydda sig mot olika extremister."

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till Aftonbladet att regeringen tar våldsbejakande extremism på stort allvar.

”Regeringen tillsatte dessutom förra sommaren en utredning som ser över möjligheten att begränsa föreningsfriheten även för kriminella organisationer. En sådan möjlighet skulle kunna träffa tex nazistiska, eller andra extrema, sammanslutningar som begår brott”, säger Strömmer i ett uttalande.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Forskare: Kom som en överraskning

Enligt terrorforskaren Hans Brun kommer beskedet som lite av en överraskning. 

– Vi som följer den högerextrema miljön noggrant brukar lyfta fram att den nästan har försvagats de senaste åren och det stämmer. Men det som är viktigt här är att lyfta fram att det är amerikanska utrikesdepartementet och amerikanska myndigheter som betraktar det här ur en annan synvinkel. 

Hans Brun säger att han i forskningen kunnat se hur banden mellan amerikanska högerextremister och europeiska högerextremister har stärkts de senaste åren. 

– Vi vet att det finns ganska mycket kontakter mellan européer och amerikaner i den högerextrema miljön. Bland de europeiska högerextremisterna spelas många svenskar en ledande roll vilket innebär att amerikanska myndigheter tittar extra noga på de olika svenska och skandinaviska nätverket.

Hans Brun, terrorforskare.

Att NMR nu terrorklassas av USA kan rent konkret innebära att amerikanska myndigheter ges vissa möjligheter att söka information, enligt Hans Brun. 

– Man kan beslagta pengar och egendom, det är ett sätt att ge myndigheterna där större befogenheter att ingripa mot den här organisationen och personer som förknippas med den, säger han. 

Men beskedet som nu kommit från USA menar Hans Brun är inte anmärkningsvärt. 

– Det tycker jag nog inte, med tanke på hur pass många högerextrema aktivister som ändå dyker upp i USA i olika sammanhang, både som inspiratörer men också för att få utbildning så tycker jag inte alls att det här är konstigt. Det visar också på vilket stort allvar amerikanska myndigheter ser på det här problemet. 

Säpo: Inga pågående förundersökningar

Säpo menar att USA:s terrorklassning inte påverkar deras arbete mot terrorism i Sverige.

– Vi har noterat det, och det en fråga för amerikanska myndigheter att svara på vad detta innebär för organisationen. För säkerhetspolisens del kan jag säga att det inte ändrar så mycket. Vår verksamhet styrs av lagar och regler i Sverige, säger Gabriel Wernstedt som är pressekreterare på Säpo.

Om NMR kommer att läggas till på EU:s terrorlista är en fråga för regeringen och inte Säpo, menar Gabriel Wernstedt. Säpo fokuserar dessutom på individer snarare än organisationer, poängterar han.

– Så arbetar vi sen några år tillbaka. Till syvende och sist handlar det om individer som genomför våldshandlingar.

Säkerhetspolisen.

Enligt Säpo pågår inga förundersökningar om de personer som listats som ”globala terrorister” av USA.

– När det operativ verksamhet är det något som omfattas av sekretess. Den enda gången vi pratar om individer är när vi driver förundersökning. Vi har inga pågående förundersökningar kring terrorbrott om dessa individer, säger Gabriel Wernstedt.

De personer som blir föremål för utredningar av Säpo går ofta från tanke till handling snabbt, enligt Gabriel Wernstedt. Inspirationen hämtas oftast på internet.

– Vi ser att de inte sällan saknar kopplingar till etablerade organisationer, utan snarare har satt ihop ett eget smörgårdsbord av olika ideologiska åsikter från olika nätverk på internet.

Den 17 augusti beslutade säkerhetspolischefen att höja terrorhotnivån till högt hot, en fyra på den femgradiga skalan.

– Terrorhotet kommer främst från våldsbejakande islamistiska och våldsbejakande högerextremistiska, oftast ensamma individer, säger Gabriel Wernstedt.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.