Coronakommissionen riktar kraftig kritik mot regeringen

Publicerad 2022-02-25

Regeringen var alltför beroende av Folkhälsomyndighetens bedömningar – och borde tagit ett tydligare ledarskap.

Det konstaterar Coronakommissionen i sin slutrapport kring hanteringen av pandemin.

– Regeringen borde omgående ha tagit ledningen i krisen, skriver man i rapporten.

Coronakommissionen riktar kritik mot regeringen på flera olika punkter i sin slutrapport, som man i dag lämnar till regeringen. Kommissionen konstaterar förvisso att inriktningen på människors frihet under ansvar i grunden var riktigt, men menar däremot att hanteringen av pandemin brast på ett flertal punkter.

Kommissionen menar att Sveriges väg med ett mer öppet samhälle inte borde hindrat regeringen från att ha använt sig av mer kraftfulla och ingripande åtgärder.

”När en plan saknades för att skydda de äldre och andra riskgrupper borde tidigare och fler insatser ha gjorts för att försöka bromsa den allmänna smittspridningen. Sådana inledande åtgärder hade också skapat mer tid för överblick och analys”, skriver Coronakommissionen.

En av myndigheternas gemensamma pressträffar.

”Borde tagit ledning direkt”

Man hävdar också att regeringen omgående borde tagit ledningen i krisen.

“Hindren för ett tydligt nationellt ledarskap från regeringens sida – i viss mån självständiga myndigheter, regioner och kommuner med självstyrelse och Regerings- kansliets normala beredningsrutiner – borde ha kunnat bemästras. Regeringen borde även ha tagit på sig ett tydligare ledarskap när det gäller den samlade kommunikationen till allmänheten”, skriver kommissionen.

I slutrapporten hävdar man också att regeringen varit alltför beroende av Folkhälsomyndighetens bedömningar och att ansvaret vilat för tungt på en person.

”Regeringen har varit alltför ensidigt beroende av Folkhälsomyndighetens bedömningar. Ansvaret för myndighetens bedömningar vilar ytterst på en enda person, myndighetens chef. Det är inte en tillräckligt bra ordning för beslut under en allvarlig samhällskris.”

Korrigerade inte kursen

Kommissionen slår i sitt slutbetänkande också fast att Folkhälsomyndigheten till en början hade en defensiv syn på möjligheterna att bromsa smittspridningen.

”Det ledde till att myndigheten vidtog och förordade få, sena och föga kraftfulla åtgärder som inte lyckades kraftigt begränsa smittspridningen. För detta bär dess dåvarande generaldirektör ansvaret”, skriver kommissionen som menar att regeringen borde ha gett direktiv till myndigheten att korrigera kursen.

”2020 års regering bär ansvar för att fram till senhösten 2020 i huvudsak okritiskt ha godtagit sin expertmyndighets bedömningar. (...) Regeringen bär även det yttersta ansvaret för de inledningsvis få och sena åtgärderna och de följder dessa kan ha fått för den allmänna smittspridningen.”

Regeringen får hård kritik av coronakommissionen.