Priserna på bostadsrätter fortsätter att rusa

Publicerad 2013-06-13

Anders Linerstad, 34, är på jakt efter en ny bostad i Stockholm till familjen och har sålt bostadsrätten i Västerås.
– Stockholm känns bra att investera i. Jag är inte speciellt nervös för att det här är tillfälligt. Vem vet, till nästa år kanske det har gått upp tio procent till.

Priserna på bostadsrätter rusar trots rådande lågkonjunktur. Sedan förra året har bostadspriserna stigit i genomsnitt 11 procent.

– Bostadsrätter går väldigt bra trots att det är dyrt, säger Hans Flink på Mäklarstatistik.

Trots ekonomisk svacka och skärpta bolånekrav fortsätter bostadsrätterna att gå upp i pris. I Stockholm, där det länge varit dyrt att köpa bostad, har priserna stigit med 11 procent.

– Bostadsbristen och den stora inflyttningen pressar upp priserna, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Mäklarstatistik.

”Ett stort tryck”

I Göteborg är läget detsamma. Bostadspriserna har ökat med hela 13 procent, men i Malmö däremot ligger prisutvecklingen stilla.

– Vi kliar oss i huvudet. Enligt Boverket ska priserna störtdyka men folk verkar inte lyssna på det. När det gäller Stockholm så är det stor inflyttning, det skapar ett stort tryck i och med att det inte byggs nytt, säger Hans Flink.

Bland de 20 största kommunerna i Sverige toppar Borås och Karlstad listan över störst prisökning med över 20 procent.

Nyproduktion bidrar

Peter Wingqvist, fastighetsmäklare i Karlstad förklarar varför priserna stigit på orten:

– Tidigare så har inte nyproduktion funnits med i statistiken på samma sätt som nu. Men visst har vi haft en ökning. Jag tittade på statistiken för villapriserna i går för de senaste tre månaderna som hade gått upp tio procent, säger han.

Han beskriver marknaden som otroligt stabil.

– Vi har inga större industrier som hotas av nedläggning, det är ett väldigt starkt handelsområde. Sen är Karlstad en stark centralort, det är inte många större städer som ligger nära och konkurrerar, säger Peter Wingqvist.