Mördaren fortfarande på fri fot ett år efter mordet på Karolin

Publicerad 2020-08-26

I dag är det ett år sedan den nyblivna mamman Karolin Hakim, 31, mördades en förmiddag på Sergels väg i Malmö.

Hon sköts ihjäl bärandes på sin fyra månader gamla bebis i famnen. Bredvid stod hennes partner.

På den första årsdagen för mordet har man fortfarande inte tagit fast gärningsmannen.

Mordet på Karolin Hakim, 31, mitt på ljusa dagen i ett bostadsområde i Ribersborg, Malmö, väckte starka reaktioner. Personen som sköt ihjäl småbarnsmamman är, på årsdagen efter mordet, fortfarande på fri fot.

Utredningen är dock i full gång, berättar åklagare Lisa Åberg. Sedan den 20 maj i år sitter en man häktad misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök.

– Personen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök, berättar Lisa Åberg.

Målsägande till fallet om medhjälp till mordförsök är Karolin Hakims sambo och deras gemensamma barn, som var med vid mordtillfället.

Två misstänkta släppta

Tidigare har två andra personer suttit häktade misstänkta för medhjälp till mord. Dessa har dock släpps, men misstankarna mot dem är inte avskrivna.

– Det finns olika överväganden som görs i de delarna och som har gjorts i samband med att häktningen hävts, berättar Lisa Åberg.

Personen som höll i vapnet är dock på fri fot. Ingen har gripits misstänkt för mord under utredningen.

Mordet skedde på öppen gata framför vittnen, och gärningsmannen fångades på film av en boende i området.

Marilyn Pettersson, boende i området, berättade strax efter händelsen för Aftonbladet att hon hörde skottlossningen och att hon direkt sprang ut till platsen. Tillsammans med en man försökte hon rädda livet på Karolin.

– Hon var skjuten i huvudet och verkade livlös. Jag satte mig vid hennes huvud och försökte stoppa blödningen. Vi kämpade med henne ända fram tills att ambulansen kom, sade Marilyn till Aftonbladet då.

Ett annat vittne, som ville vara anonymt, berättade att en bebis hade legat på marken bredvid Karolin Hakim.

– En man höll den i sin famn sedan. Han grät och skrek, sade vittnet till Aftonbladet efter händelsen.

Karolin Hakim sköts till döds när hon bar sitt barn. 

Hållits 700 förhör

Åklagare Lisa Åberg berättar att det hållits över 700 förhör i utredningen, och att de fortfarande pågår.

– Utredningen pågår med full kraft, det återstår fortfarande en del åtgärder att vidta och det är en förhoppning att det ska föra oss framåt, säger Lisa Åberg till Aftonbladet.

Ett år efter mordet har man dock fast beslutade om att få fast de skyldiga.

– Vi har förhoppningar om att detta ska lösas, och det är förstås hela syftet med utredningen, hade vi tänkt att vi inte hade en chans hade vi inte fortsatt.

Nu efterfrågar Lisa Åberg mer tv-övervakning och krav på telefonbolag att spara telefontrafik under en längre period, något som hon menar krävs för att kunna bedriva utredningar.

– Ibland blir telefoner intressant lite längre in i utredningar och då är det svårt att få ut relevant information, eftersom det då raderats hos telefonbolagen.

Följ ämnen i artikeln