Fackets krav på Kajsa

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-01-21

Träffade sydafrikansk fackförening efter kritiken

”hon lyssnade” Wendy Pekeur tillhör det sydafrikanska jordbruksarbetarfacket Sikhula Sonke. I går besökte hon Kajsa Bergqvist för att få henne att medverka till rättvis vinproduktion.

Efter Aftonbladets artikel har Kajsa Bergqvist fått besök av en sydafrikansk fackförening.

De kom till Stockholm för att berätta om kampen för lantarbetarnas rättigheter.

– Hon lyssnade på oss, säger Wendy Pekeur.

Vinimportören Kajsa Bergqvist.

Före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist importerar vin och förra veckan rapporterade Aftonbladet om bristfälliga förhållanden för arbetarna på en av gårdarna som Bergqvist samarbetar med.

I går träffade en delegation från den feministiska fackföreningen Sikhula Sonke Kajsa Bergqvist som en del i en större kampanj för att få vinimportörer i Europa att ställa krav på att farmägarna garanterar att de har goda arbetsförhållanden.

Kampanj

– Vi träffade henne som en del av en större kampanj för att informera om rättvis vinproduktion, säger Wendy Pekeur, generalsekreterare för organisationen.

De är på besök i Sverige för att övertyga Systembolaget och svenska vinimportörer om att uppmana att gårdarna man handlar från är eller ska bli WIETA-certifierade.

Det innebär inte bara att de som arbetar på fälten får åtminstone minimilöner utan också har rätt till bra bostäder och större möjlighet till betald föräldraledighet.

Wendy Pekeur är med i WIETA:s styrelse och menar att importörer som köper vin från anslutna gårdar får bättre kontroll över att deras etiska riktlinjer faktiskt efterlevs i praktiken.

”Ett steg på vägen”

– Det är svårt för importörerna att kontrollera hela produktionskedjan men vi är deras ögon och öron på fältet, säger hon.

Hon tycker inte att Bergqvist bör avbryta samarbetat med den aktuella vingården utan

i stället verka för att den ansluter sig till WIETA.

Hennes råd till svenska vinkonsumenter är att man tittar efter WIETA-certifieringen på Sydafrikanska vinflaskor.

– Det är ett steg på vägen mot fair trade, säger hon.