Kulturministern missade Fridolins minister-samtal

Publicerad 2014-10-05

Alice Bah Kuhnke befann sig utomlands och avbröt sin resa för att bli minister.

Men första ministersamtalen missade hon.

– Jag lyssnade av telefonsvararen och då var det Gustav Fridolin, vår utbildningsminister i dag, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Utnämningen av Sveriges nya kultur- och demokratiminister var den stora överraskningen.

Alice Bah Kuhnke (MP) hade inte tidigare varit politiskt aktiv och varit betalande medlem i Miljöpartiet i bara tre dagar innan hon blev minister.

– Men jag har stått partiet väldigt nära under många år, säger hon i TV4:as nyhetsmorgon.

”Jag ringde upp”

Kultur- och demokratiministern berättar i tv-sändningen om att hon under många år har arbetat för partiet, genom att föreläsa på kongresser och olika samarbeten, exempelvis under tiden som hon hon var generalsekreterare för Rättvisemärkt.

– Genom åren har vi haft diskussioner om när jag ska ta det större steget och engagera mig partipolitiskt, även om jag alltid har haft ett stort politiskt engagemang.

Det stora samtalen kom för en vecka sedan men det missade Bah Kuhnke. Hon var utomlands på en resa.

– Jag lyssnade av telefonsvararen och då var det Gustav Fridolin, vår utbildningsminister i dag. Jag ringde upp och han sa att han ville träffa mig för han ville ha ett möte, säger Alice Bah Kuhnke.

Tvekade aldrig

Bah Kuhnke frågade då MP:s språkrör Fridolin om de kunde ta samtalet över telefon.

– Han sa då att det inte var den typen av samtal. Då avbröt jag resan och åkte hem.

Samtalet på plats i Stockholm blev sedan långt. Hon och Fridolin diskuterade länge. Den formella frågan kom sedan från statsminister Stefan Löfven.

Då tvekade hon aldrig.

– Jag tänkte tvärtom. Jag vill inte sitta på läktaren längre, jag vill vara med och göra allt jag kan för att vårt land ska fortsätta vara ett fantastiskt land och en stark demokrati, säger hon.

Bråk om posten

Socialdemokraterna har fått kritik för att inte prioritera kulturen i och med att posten gick till MP. Enligt Bah Kuhnke var det tvärtom.

– Vi från miljöpartiet är väldigt glada att vi vann posten för det var många som vill ha den.

TV4: Det var slagsmål om den?

– Ja, mer eller mindre.

Under lördagen hölls det första regeringssammanträdet med den nya regeringen.

– Det känns väldigt viktigt och stort, och det finns väldigt mycket att göra, sa Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister då.

Följ ämnen i artikeln