Låg ränta och färre hus driver upp villapriserna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-06

Förra landshövdingen Ulf Adelsohn köpte hus till barnen för 4,3 miljoner

Här är de senaste villapriserna.

Låg ränta och färre hus till salu driver upp köpeskillingen.

– Klart att det känns som mycket pengar men vi kände att det var läge att hänga på nu, säger Vivi Eklund, 36.

Sverige kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, med maken, forne landshövdingen, Ulf Adelsohn.

Hon har flyttat med man och barn från hyresrätten i centrala Göteborg. Ut till en villa i Pixbo, mellan Mölnlycke och Mölndal strax söder om Göteborg. Trots att familjen bara har bott här i tre veckor så är det mesta redan i ordning.

– Och ljusstakarna är på plats, säger Vivi med ett skratt.

Huset blev deras efter budgivning. Utgångspriset 2 495 000 kronor, som säljaren bestämt, lät misstänkt lågt. Familjen fick betala drygt 800 000 kronor mer. Månadskostnaden hamnar på ungefär 16 000 kronor.

– Det här är ett väldigt speciellt hus, nyfunkis med snedtak, byggt 1952. Det var det vi föll för och vi är väldigt glada att vi bor här nu, säger Vivi Eklund.

”Vi ville ge barnen en chans”

På lilla Käringön i Orust kommun har Ulf Adelsohn och hustrun, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth köpt ytterligare ett hus – till barnen. Köpeskilling 4,3 miljoner för 62 kvadratmeter.

– Vi bor kvar i vår lilla stuga från 1709 som min familj köpte 1939. Men vi ville ge barnen en chans, de älskar att vara här. Nu passade vi på när det var lågkonjunktur, säger den forne landshövdingen.

Villapriserna har stigit sex procent i landet under de senaste tolv månaderna. I november hamnade siffran på minus en procent jämfört med oktober, uppger Mäklarstatistik.

Jeanette Gustafsdotter är vd på Mäklarsamfundet.

– 2009 har varit ett bra år ur mäklarsynpunkt. Men vi ser hur det börjar stanna upp – det är väldigt stilla redan nu. Även om de regionala skillnaderna är enorma, säger hon.

Tror inte på bostadsbubbla

I Härryda kommun, där Pixbo ligger, är det bostadsbrist. Äldre som helst vill byta villan mot lägenhet tvingas bo kvar.

– Få hus ute till försäljning, fler köpare än säljare – det resulterar ofta i budgivning. Och den låga räntan hjälper också till, säger Jeanette Vedin, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Chefsekonom Tomas Pousette på SBAB tror inte på en bostadsbubbla.

– Inte i dagsläget. Men man ska tänka på att inte göra alltför ljusa kalkyler. Räkna med en normal boränta på fem procent. Och undvik aggressiv budgivning. Men jag kan förstå om den som sprungit på tillräckligt många visningar känner ett visst mått av desperation till slut.