Civila ukrainare ansluter sig till försvaret: ”Jag har inget val”

Publicerad 2022-02-14

Spänningarna mellan Ukraina och Ryssland trappas upp allt mer.

Nu ansluter sig flera civila till Ukrainas nya militära gren – den territoriella försvarsstyrkan.

– Jag kommer ansluta mig till någon av trupperna. Jag kan inte se mig själv fly härifrån. Mitt hem är här, så här stannar jag, säger Stanislav Boudyonny , 33, som bor i Kiev.

Följ ämnen
Ukraina

På gatorna i Kiev märks det knappt att en väpnad konflikt skulle kunna vara nära. Restauranger är öppna, ingen bunkrar mat och ute på stan rör sig folk som vanligt.

Men när Stanislav Boudyonny, 33, träffar sina vänner är det många som förbereder sig på att ett krig kan komma vilken dag som helst.

– Man frågar varandra vad man ska göra, om man ska fly till de västra delarna eller stanna. Ingen klagar eller utrycker rädsla, utan man resonerar med varandra, säger han.

– Alla pratar om en ”nöd-väska”, som borde innehålla viktiga dokument och förnödenheter.

Kievbon Stanislav Boudyonny.

Men många ukrainare förbereder sig också för det andra alternativet, en chans som dök upp i samband med en lagförändring bara för en månad sedan – att stanna och kriga för sitt land.

”Jag har inte något val”

Tidigare innefattades den territoriella försvarsstyrkan i Ukraina av pensionerad militär som delades upp i enheter likt frivilliga bataljoner.

Men vid årsskiftet antogs en ny lag för att kodifiera styrkan, och gjorde den till en separat militär gren, skriver Politico Europa.

Det tidigare målet var att 10 000 militärer skulle leda 130 000 civila veteraner. Men i fredags sa Ukrainas överbefälhavare att styrkan nu söker mellan 1,5–2 miljoner civila som vill försvara sina hem och sitt land.

De kommer i sin tur fördelas över totalt 25 brigader, en för varje region i landet och en för huvudstaden Kiev.

I Kiev är det mesta som vanligt på gatorna än så länge.

Svaret från befolkningen har varit enormt, och en av dem som vill ansluta sig är Stanislav Boudyonny.

– Jag har inte något annat val. Jag kan inte se mig själv fly här ifrån. Mitt hem är här, så här stannar jag.

Enligt Politico har rekryterna varierad militär kompetens, men många kommer få tillämpa den talang de har i sitt vardagliga liv. En programmerare kan hjälpa till med kommunikationen, en läkare kan bli sjukvårdare.

Stanislav vet inte själv var han skulle hamna, men på något sätt skulle han vilja hjälpa till. Så är det också bland hans vänner, det finns till och med de som bor utomlands som nu återvänder till Kiev.

– En del rekommenderar att kvinnor och barn ska åka till landet, men de flesta män och framför allt unga män stannar här i Kiev.

Överväldigande information

I samband med den upptrappade situationen riktas världens ögon mot Ukraina, och varje dag kommer nya besked från konfliktens olika parter.

Rysslands president Vladimir Putin.

I både traditionella medier och på sociala sprids budskapet om att ett krig kan starta vilken dag som helst.

Stanislav menar att det till och med kan bli lite mycket i bland.

– Vi har levt i den här situationen sedan 2014, och jag skulle inte säga att vi är helt och hållet förberedda, men människor är i Kiev försöker hålla sig lugna. 

Själv tror han inte att Ryssland kommer att attackera Ukraina.

– Jag tror deras syfte är att markera för väst att de är ett hot, och tvinga dem att följa deras regler. Jag tror militären nära vår gräns är inte ett meddelande till oss ukrainare, utan till de västerländska länderna.

Är du rädd?

– Jag är inte rädd, men jag känner mig arg.