Han sörjer sin bror vid massgraven: ”Trodde du var vid liv”

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-04-04

Vladimir står vid kanten till en massgrav i Butja.

Nu måste han konfronteras med det fasansfulla.

– Broder, vi har letat efter dig så länge, gråter han.

Bilderna och vittnesmålen från Kievförorten Butja, som var under rysk kontroll i omkring en månad, har chockat en hel värld. På gatorna ligger livlösa kroppar efter de hårda striderna, och vittnen har berättat om hur civila avrättats och kastats i massgravar.

Vid en av massgravarna, bakom en kyrka i staden, står Vladimir. Hans bror Dmitry har saknats i omkring en vecka. Familjen har sökt – men utan resultat.

Nu står han inför ett fasansfullt faktum: Hans bror är troligen en av kropparna som forslats ner i jorden.

– Broder, vi har letat efter dig så länge, säger han enligt CNN som rapporterar från platsen.

Han kan inte hålla tillbaka tårarna.

– Vi trodde att du var vid liv, säger Vladimir.

Satellitbilder avslöjar

Han tröstas av sin fru Anna och grannen Liubov. Till slut lämnar han platsen. Det står inte helt klart att hans bror är av de som fallit offer för brutaliteten utanför Kiev – och det definitiva svaret lär dröja.

Satellitbilder visar att graven började grävas redan den 10 mars. Tre veckor senare hade den blivit knappt 14 meter lång.

CNN rapporterar att svarta sopsäckar med människokroppar i ligger staplade på varandra i jorden. Tv-kanalens journalister på plats kunde se ett dussintal kroppar, men troligen ligger betydligt fler gömda därunder.

Nästan 300 personer

Det är ännu oklart exakt hur många människor som begravts i Butja, men enligt borgmästaren Anatoly Fedoruk rör det sig om nästan 300 personer.

Kievpolisen och lokala invånare tror att det rör sig om åtminstone 150.

Presidenten Volodymyr Zelenskyj har anklagat Ryssland för att försöka utlåna ”hela nationen”. Ryssland å sin sida har svarat att bilderna på döda kroppar i Butja är fejk – och att det i själva verket är skådespelare.