Borgmästaren Olga Sukhenko med familj hittad avrättade i grop

Publicerad 2022-04-04

Olga Sukhenko, borgmästare i staden Motyzhyn, tros ha avrättats tillsammans med sin familj.

De kidnappades för två veckor sedan.

Nu har familjen hittats skjuten i en grop i skogen.

 

Varning för starka bilder

Följ ämnen
Ukraina

Olga Sukhenko, borgmästare i den ukrainska staden Motyzhyn, som ligger cirka 5 mil väst om Kiev, har hittats död tillsammans med sin familj, skriver AP.

Enligt nyhetsbyrån ska borgmästaren Olga, hennes man Igor och deras son Alexander hittats skjutna i en grop i skogen. Lokala invånare säger till AP att de har blivit avrättade.

Familjen ska ha förts bort av ryska soldater den 23 mars.

Kidnappades av soldater

Den 23 mars rapporterades det att familjen blivit kidnappad från sitt hem i staden Motyzhyn. De ska ha blivit bortförda av ryska soldater i en okänd riktning.

Gropen i skogen där de tre familjemedlemmarna och en fjärde oidentifierad person hittades ligger i ett skogsparti bakom tre hus där ryska soldater ska ha övernattat, berättar lokala invånare för nyhetsbyrån.

Staden Motyzhyn är en av många orter runt om Kiev som har drabbats hårt av den ryska invasionen. Från tung beskjutning av artilleri och raketer till plundringar och mord på civila har under en månads tid förekommit där och i Kievs andra ockuperade förstäder.

Under söndagen sa den ukrainska riksåklagaren att 410 civila hittills har hittats döda i Kievområdet, men att det totala antalet sannolikt är mycket högre.

Olga Sukhenko, hennes son och hennes man på ett födelsedagsfirande.

Flickvännen: ”Hjältar dör inte”

Anhöriga till familjen berättar att de tre stannade kvar i Motyzhyn för att hjälpa till när ryssarna attackerade.

”Familjen var kategoriskt emot att lämna staden, de förstod att människor behövde hjälp, de hjälpte till med mediciner och mat”, sa en familjemedlem till tidningen Public när de kidnappades.

När beskedet nu kommit om att Olga, hennes man Igor och sonen Alexander hittats döda har många reagerat.

Både Ukrainas vice premiärminister och sonen Alexanders fotbollslag har kommenterat dådet. Klubben FC Kudrivka skriver på Facebook:

”Nyligen gladde Alexander oss alla med gjorda mål och hjälpte FC Kudrivka att vinna troféer. Jag är säker på att han hade haft fler prestationer framför sig, inte bara i fotbollen, om han inte hade lämnat denna värld för tidigt”.

I ett inlägg på Instagram skriver hans flickvän Darya Belenitsyna om dödsbeskedet.

”Jag har inte tillräckligt med ord och styrka för att beskriva vad jag och hela vår familj känner. Det är ett brott i alla bemärkelser. Alla inblandade kommer att ställas inför rätta. De har orsakat smärta som inte går att lindra, inte kan förlåtas. Jag kommer göra mitt bästa för att få det att hända. Min Sasha, min hjälte. Du lämnade inte dina föräldrar. Du kommer för alltid att finnas i mitt hjärta. I våra hjärtan. Hjältar dör inte.”

Rysk strategi

Enligt AP är kidnappningar och hot mot offentlig personal en del av den ryska strategin.

Ryska styrkor försöker övertala myndighetspersoner och kommunpolitiker att byta sida och de som inte samarbetar dödas, säger en person i Motyzhyn till AP.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk bekräftar att Olga Sukhenko har dödats och säger i ett tal som publicerats på Facebook att elva ledare för lokala samhällen i Ukraina just nu hålls fångna av ryska soldater.

I talet kräver hon att det internationella samfundet ska göra ”göra allt de kan” för att tillfångatagna civila, präster, borgmästare, journalister och aktivister ska återlämnas.

”Detta är ett militärt brott. De skyldiga kommer att straffas i enlighet med internationell humanitär rätt”, säger Iryna Vereshchuk.

En kvinna tar sig för ansiktet efter att ha identifierat sin man som hittats död efter att ryssarna lämnat Motyzhyn.