Zelenskyj: Värre i Borodjanka än i Butja

Emma Gyllestad/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2022-04-08

Förödelsen som ryska soldater har lämnat efter sig i staden Borodjanka sägs vara än mer fasansfull än den i närliggande Butja.

– Där är det mycket värre, det är fler offer, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Följ ämnen
Ukraina

Bilderna från staden Butja, med dödade civila på gatorna, har chockat världen. Likaså vittnesmål om våldtäkter, tortyr och avrättningar. De döda räknas fortfarande, enligt Butjas borgmästare, som hittills kan redogöra för minst 320 civila dödsfall. Av de omkring 50 000 människor som bor i Butja är endast en bråkdel kvar.

– De har börjat söka igenom ruinerna i Borodjanka. Det är mycket mer fasansfullt där, med ännu fler offer för de ryska ockupanterna, säger Volodymyr Zelenskyj i ett tal som publiceras i sociala medier under natten till fredag.

– Vad kommer att hända när världen får veta hela sanningen om vad som hänt i Mariupol? frågar sig presidenten vidare.

Ett flerfamiljshus i centrala Borodjanka. Bild från i onsdags.

Ryska omplaceringar

De ryska styrkorna, som sedan början av kriget belägrat huvudstaden Kievs förstäder som Butja och Borodjanka, började dra sig tillbaka därifrån för ungefär en vecka sedan.

Nu har samtliga ryska styrkor lämnat norra Ukraina och återvänt till Belarus och Ryssland, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

Bedömare tror att Ryssland retirerade för att omgruppera och i stället rikta in sig på anfall mot landets östra och södra delar.

Åtminstone en del av dessa styrkor kommer att omplaceras på det viset, enligt den brittiska bedömningen. En så stor omplacering lär ta åtminstone en vecka att genomföra.

Invånare i östra och södra Ukraina har uppmanats att försöka fly.

Den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol har stått under belägring och tungt bombardemang i flera veckor. Läget på marken är svårbedömt, men satellitbilder visar en enorm förödelse och den ukrainske borgmästaren talar om tusentals civila dödsfall.

Mariupol, som tidigare hade fler än 450 000 invånare, är ett sista nav av ukrainskt motstånd längs med Azovsjöns kust. Om och när Ryssland tar över staden har de säkrat en landremsa till den sedan tidigare annekterade Krimhalvön.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i nattens tal till nationen.

Utesluts på FN-nivå

På torsdagen uteslöts Ryssland från FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det var just efter det att de skakande bilderna och vittnesmålen från den sargade staden Butja spridits som USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield väckte frågan om att rösta för uteslutning.

”Rysslands lögner stämmer inte med de obestridliga bevisen för vad som händer i Ukraina”, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande på torsdagen, rapporterar AFP.

”Tecken på att människor blir våldtagna, torterade, avrättade – i vissa fall får sina kroppar skändade – är en kränkning av vår gemensamma mänsklighet”, fortsätter Biden.

Ryssland har, trots omfattande bevis, förnekat alla anklagelser om ryska soldaters övervåld. Den ryska sidan bemöter alla anklagelser med liknande motanklagelser, eller med att säga att bevisen är påhittade.

Ryssland har lidit ”betydande förluster” hittills i kriget, tillstod Kremls talesperson Dmitrij Peskov på torsdagen. De ryska myndigheterna har varit återhållsamma med dödssiffror och de som släppts har varit väsentligt lägre än vad andra parter har bedömt.

EU-besök i Kiev

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade på torsdagen att han ställer sig bakom ett förslag att frigöra ytterligare 500 miljoner euro för att bistå Ukraina med vapen.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen och utrikeschef Josep Borrell meddelar på fredagsmorgonen att de är på väg till Kiev för ett besök.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–7 april.