Termobariska bomber faller över Mariupol

2 500 döda sedan kriget började

Uppdaterad 2022-03-23 | Publicerad 2022-03-22

Nu finns bildbevis på att Ryssland satt in termobariska bomber i kriget mot Ukraina.

De används mot den belägrade staden Mariupol och kallas ”solskensbomber” av den ryska armén.

Människokroppar som utsätts för vapnet förintas.

Att termobariska bomber används just i Mariupol kan förklara den förödelse som staden utsatts för. Under tisdagen ska två "väldigt kraftfulla bomber" ha träffat staden, enligt lokala företrädare.

Propagandavideo

Över 2 500 invånare har dött och 90 procent av husen har redan förstörts i Mariupol, enligt den ukrainska sidan. Ryska styrkor omringar staden och beskjuter den skoningslöst sedan flera veckor tillbaka. Flyktingar som tagit sig därifrån beskriver staden som ”ett helvete”.

Redan den 9 mars uppgav Storbritanniens försvarsministerium att Ryssland bekräftat att det termobariska vapensystemet TOS-1A används under invasionen av Ukraina.

Nu finns dessutom en propagandavideo som visar att termobariska bomber, även kallade vakuumbomber, används i Ukraina.

Satellitbilderna avslöjar förödelsen i Mariupol. Till vänster ruinerna efter det ryska flyganfallet mot teatern. Till höger syns rök stiga från brinnande flerfamiljshus efter ännu ett flyganfall, i de östra delarna av staden.

Kallar bomberna för ”solsken”

Filmen publicerades i söndags på en av den självutropade separatistiska Donetskrepublikens konton i Telegram-appen, och visar enligt brittiska BBC verkligen att ryssarna använder det fruktade vapnet.

Märkta med bokstaven Z – den ryska symbolen för framgång i Ukraina – rullar avfyrningsramperna genom det ukrainska landskapet i filmen. Speakerrösten kallar vapnen för ”TOS-1A Solsken”, vilket är det officiella ryska namnet, och säger att de används i Mariupol-området.

Försvarsexperten Jörgen Elfving har tidigare i Aftonbladet beskrivit hur de termobariska bomberna skapar enorma explosioner med hjälp av syret i den omgivande luften:

– Tryckvågen gör att det inte blir mycket kvar av en människokropp. De har en laddning i projektilen som sprider brännbar vätska när den träffar målet. När den detonerar får man ett gigantiskt övertryck, sade Elfving då.

Här visas bomberna upp i propagandavideon.