Bråk i regeringen – ny lag om könskorrigering skapar slitningar

Uppdaterad 2023-05-31 | Publicerad 2023-05-30

Nya slitningar har uppstått mellan Kristdemokraterna och Liberalerna.

Regeringens utlovade lagändring som ska göra det enklare för personer att byta juridiskt kön har kört fast. Inför nya förhandlingar i regeringen har nya slitningar mellan Kristdemokraterna och Liberalerna uppstått på grund av den saknade propositionen.

– I den konstellation vi nu är i, efter vägvalet där vi samarbetar med Sverigedemokraterna, är det en existensfråga för oss, säger en källa inom Liberalerna.

I januari meddelade regeringen att ett nytt lagförslag som ska förenkla för personer att byta kön i folkbokföringen skulle presenteras den 21 februari. Men drygt tre månader senare har någon proposition ännu inte lämnat regeringskansliet.

Frågan ligger hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), som inte svarat på Aftonbladets frågor om varför lagförslaget dröjer. Statsrådets pressekreterare låter hälsa att frågan ”bereds”.

Acko Ankarberg Johansson (KD) är sjukvårdsminister.

Liberalerna har en historia av att ta ställning för sexuella minoriteter och att bärga vad partiet ser som en liberal reform för transpersoner vore därför en stor vinst för partiledningen.

En högt uppsatt liberal som vill vara anonym säger att en reform som förenklar för transpersoner att byta juridiskt kön, utan medicinsk prövning från myndigheter, bör ses som en avgörande fråga för partiet.

– I den konstellation vi nu är i, efter vägvalet där vi samarbetar med Sverigedemokraterna, är det en existensfråga för oss, säger källan.

Ökat tryck att stå emot inom KD

Sverigedemokraterna är i grunden kritiska till en förenklad process för att ändra juridiskt kön. Frågan omfattas dock inte av Tidöavtalet, så SD ska enligt uppgörelsen inte ha något inflytande i frågan. Men det betyder också att partiet kan rösta emot propositionen när, eller om, den läggs fram i riksdagen.

Men stoppklossen i regeringen ska alltså vara Kristdemokraterna. Och det interna trycket på sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att stå emot förenklingar för att byta juridiskt kön har ökat.

Nyligen gick två lokala KD-politiker i Västsverige ut i en debattartikel i Göteborgsposten där de argumenterade emot att individen ska få bestämma sitt juridiska kön.

– Självbestämmande och upplevelser ska inte ligga till grund för passets uppgifter. Att förneka den biologiska verkligheten är en dålig politik, skrev KD-politikerna.

”Förhalat”

Flera liberaler som Aftonbladet pratat med uppger att partiet är förvånat över att KD först gjorde klart att en ny lag skulle presenteras i februari, för att sedan inte fullfölja tidsplanen. Personerna vill vara anonyma med hänvisning till att frågan är känslig för regeringen eftersom det saknas enighet.

Frågan ska ha varit uppe i regeringens samordning, men dragits tillbaka efter att det blivit uppenbart att KD inte velat gå framåt.

– KD har förhalat utan att ha gett någon egentlig förklaring, säger en källa.

Statsminister Kristersson lyfte hbtq-personers rättighet i sin regeringsförklaring.

I sin regeringsförklaring i höstas lyfte statsminister Ulf Kristersson (M) hbtq-personers rättigheter.

– I Sverige har alla rätt att vara den man är, och älska vem man vill. Regeringen står upp för hbtq-personers rättigheter, sa statsministern till riksdagen då.

Före valet uppgav Moderaterna att partiet vill modernisera könstillhörighetslagen och gör det mindre byråkratiskt att ändra juridiskt kön och att den processen ska skiljas från reglerna kring kirurgiska ingrepp. Men sedan maktskiftet har partiet hållit sig i bakgrunden i frågan.

Trots att lagförslaget dröjer avstår Tobias Björk, ordförande för Öppna moderater, från att kritisera regeringen.

– Hur fort det här kommer att gå, det är svårt att säga. Vi vill att det här ska rulla på. Det handlar om individers rätt att vara sig själva, säger han.

Ministern erkänner splittring

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska nya förhandlingar inom regeringen inledas under första halvan av juni.

När Aftonbladet söker upp jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) efter en debatt i riksdagen slår hon fast att hennes parti är av en annan åsikt än KD. Hon vill dock inte specificera var partierna går isär i sak.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

– Det är självklart så att det inte råder full enighet gällande alla frågor, det är det vi måste lösa ut, säger hon.

Varför drar det ut på tiden?

– Det pågår processer inom regeringskansliet och i de processerna så driver Liberalerna på.

När kommer lagförslaget?

– Tyvärr kan jag inte säga något datum men från Liberalernas sida så driver vi på för att det här ska komma så fort som möjligt.