Jamal El-Haj: Min svärdotters familj mördades allihopa

Publicerad 2023-11-15

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj blev återigen ställd i centrum när partiledarna debatterade i riksdagen på onsdagen.

I ett känslosamt replikskifte mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson påpekade S-ledaren att Jamal El-Haj nyligen förlorat familjemedlemmar i kriget i Gaza.

– Det stämmer. Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa, säger Jamal El-Haj till Aftonbladet.

Följ ämnen
Gaza

Onsdagens EU-politiska partiledardebatt hettade till rejält när statsminister Ulf Kristersson tog upp S-ledamoten Jamal El-Hajs medverkan på en palestinsk konferens med kopplingar till Hamas i våras.

– Min bestämda känsla är denna. Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren, sa Ulf Kristersson och fick applåder av partivänner i kammaren.

En synbart upprörd Magdalena Andersson replikerade:

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker?

– Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan, 36 personer bortsvepta i det här fruktansvärda kriget, och du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas. Det är en fruktansvärd anklagelse Ulf Kristersson. Du är landets statsminister, hur kan du göra såhär?

Andersson och Kristersson under dagens debatt.

När Aftonbladet möter Jamal El-Haj utanför riksdagens kammare bekräftar han det Magdalena Andersson sa under debatten.

– Ja, det stämmer.

– Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa.

Ulf Kristersson: ”Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar”

Kallades för säkerhetsrisk

Jamal El-Haj har sedan tidigare polisanmält Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Kärrholm för grovt förtal och åklagare har inlett en förundersökning.

Upprinnelsen är att Kärrholm bland annat kallat El-Haj för en ”säkerhetsrisk” och påstått att S-ledamoten har kopplingar till Hamas på plattformen X (tidigare Twitter). Kärrholm har välkomnat förundersökningen.

Annie Lööf, Jimmie ÅKesson och Jamal El-Haj.

Medverkade på palestinakonferens

Jamal El-Haj vill inte ge några kommentarer om anmälan mot Kärrholm. Han vill inte heller svara på några övriga frågor som Aftonbladet har om påståendena om att han ska ha Hamas-kopplingar.

– Jag har anmält en moderat riksdagsledamot och jag vill inte yttra mig förrän jag möter honom i domstolen. Då är du välkommen att lyssna på om det stämmer eller inte, säger Jamal El-Haj.

Jamal El-Haj medverkade på palestinakonferensen i Malmö i maj trots partiets avrådan. För det blev han tvungen att ta en timeout från sina uppdrag i utrikesutskottet och svenska OSSE-delegationen.

Ett nytt beslut om El-Hajs medverkan i utskottet och delegationen ska tas vid årsskiftet.

Socialdemokraten Jamal El-Haj (inringad) satt till höger om Amin Abu Rashid, som anses stå nära den terrorstämplade rörelsen Hamas under konferensen i Malmö.

ANNONS