Sveriges största fackförbund varslar om strejk

Publicerad 2016-04-06

Martin Linder, förbundsordförande Unionen

Det stora fackförbundet Unionen varslar om strejk. Förhandlingarna med Almega har strandat.

Om parterna inte kommer överens inleds strejken den 18 april klockan 12.00.

10 000 medlemmar över hela landet berörs.

Också Seko har varslat om en strejk som kommer att beröra 1 100 medlemmar inom telekom-området.

Sveriges största fackförbund Unionen och Sveriges Ingenjörer har inte kommit överens med motparten Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation. Förhandlingarna har strandat och nu varslar Unionen om strejk.

– Vi har en situation som vi inte kan acceptera. Kommer vi inte överens går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

10 000 medlemmar berörs

Om inte parterna når ett avtal före måndag den 18 april innebär det att arbetet läggs ner av medlemmarna vid de varslade företagen och arbetsplatserna klockan 12.00.

Fackförbundet Seko, Service- och kommunikationsfacket har lagt sitt varsel från samma tidpunkt då förhandlingarna med Almega inte gått framåt.

De berörda branscherna är IT, telekom och teknikkonsulter. Bland företagen som strejkvarslas finns Telia Sonera, Comhem, Sveriges Television, Tieto och WSP samt Securitas och Eltel Networks.

– Vi tar ut både drift- och underhållspersonal och personal inom support och kundservice, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Seko har tre krav som Almega överhuvudtaget inte vill diskutera:

•Garanterad löneökning på individnivå

•Att restiden för exempelvis tekniker ska räknas som arbetstid

•Extra pensionsavsättning, så kallad flexpension.

Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef, gör bedömningen att arbetsplatserna kommer att få stänga.

– Vår bedömning är att det ger en total effekt, säger hon till TT.

Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och landets största tjänstemannaförbund med drygt 620 000 medlemmar. Varslet omfattar 10 000 medlemmar över hela landet, varav 1 500 är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Kravet som Unionen har, och som Almega inte vill gå med på, gäller årliga avsättningar till flexpension, det vill säga extra pensionsavsättningar och möjliggör för anställda att exempelvis gå ner i tid mot slutet av arbetslivet.

”Vi står långt från varandra”

Parterna har suttit i förhandlingar sedan i början på veckan och försökt komma överens – utan resultat. Martin Linder menar att ett liknande avtal slutits med andra organisationer 2013 men att Almega står orubbligt.

– Vi har haft som ambition att vi vill lösa det förhandlingsvägen men alla försök har misslyckas, vi står för långt ifrån varandra, säger Martin Linder.

I ett mejl svarar Almegas vd Anna-Karin Hatt:

”Det är en väldigt märklig strejk som facken nu varslar om. Den bryter helt och hållet mot den tradition vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och god ordning, vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt.”

Följ ämnen i artikeln