Theodor Engström, 32, häktas misstänkt för mordet i Almedalen

Uppdaterad 2022-07-09 | Publicerad 2022-07-08

Theodor Engström, 32, häktas på sannolika skäl misstänkt för att ha knivmördat psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan.

Attacken planerades i förväg och Engström hade koll på Wieselgrens programpunkter.

– Han ska ha gått runt i Visby och ”rekat”, säger försvarsadvokaten Staffan Fredriksson.

32-årige Theodor Engström reste till Visby några dagar innan Almedalsveckan började. Hans försvarsadvokat säger att knivdådet ska ha föregåtts av en viss planering.

– Dock verkar det inte ha varit en särskilt avancerad planering. Den misstänkte ska ha gått runt i Visby och ”rekat”, säger advokat Staffan Fredriksson.

Vid 14-tiden under onsdagen gick han till attack mot läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i centrala Visby.

Vittnet Anki: ”Såg en människa falla”

Hon fördes till sjukhus med allvarliga skador men hennes liv gick inte att rädda. Under fredagen pågick häktningsförhandlingarna i Visby tingsrätt. Theodor Engström har erkänt dådet, uppger hans försvarsadvokat.

Den misstänkte ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Åtal kommer att väckas den 8 augusti.

Uppgifter: Kopplas till NMR

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Theodor Engström kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han har deltagit på flera av NMR:s demonstrationer.

Han har även skrivit texter för den nazistiska nättidningen Nordfront och deltagit i tidningens radioproduktioner. Där har han spridit antisemitiska budskap samt förintelseförnekande konspirationsteorier.

Engströms försvarare menar att hans agerande inte är kopplat till nazistiska organisationer eller sympatier.

Kammaråklagaren Petra Götell har tidigare meddelat att Ing-Marie Wieselgren var gärningsmannens mål. Han ska även ha berättat att knivattacken utlöstes av att ett missnöje med den svenska psykiatrin.

Theodor Engström vid en NMR-demonstration.

– Vi bedömer att kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål. Att det kan bero på hennes offentliga profil, och långvariga engagemang inom psykiatrin i Sverige, uppgav polisen under en pressträff.

Inte slumpmässigt

Detta är uppgifter som även Engströms försvarsadvokat bekräftar. Men advokaten uppger även att någon annan skulle kunna ha fallit offer för attacken.

– Han har sagt att om han inte hade fått tag på henne hade han kunnat rikta in sig på någon annan, rent slumpmässigt, säger försvarsadvokat Staffan Fredriksson.

Theodor Engström ska även ha pratat om ”ett högre mål eller syfte”.

– Det är svårt att veta vad han menar med det. Han är inte sammanhängande eller förankrad i verkligheten. Man måste tolka hans uttalandet utifrån hans tillstånd, säger Staffan Fredriksson.

”Ett skrik på hjälp”

Efter knivattacken på Donners plats i centrala Visby försökte gärningsmannen springa från platsen. Men han greps snabbt av polis efter att brottades ner av en civil person på torget.

Enligt försvarsadvokaten har Theodor Engström isolerat sig och lidit av psykisk ohälsa under en längre tid.

– Han var ute efter uppståndelsen och att visa sitt missnöje mot alla makthavare. Han har sagt att han såg handlingen som ett ”skrik på hjälp”, säger försvarsadvokat Staffan Fredriksson.