Pandemisamtal slutade utan avtal

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-24

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Världshälsoorganisationens (WHO) försök att få till en global överenskommelse om hur en framtida pandemi ska hanteras har gått i stå.

Efter över två års samtal har förhandlingarna om ett gemensamt handlingsprogram mot en kommande pandemi avslutats utan att de deltagande länderna kommit överens.

– Det här är inte ett misslyckande, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Ni har ingenting att förebrå er för, ni har gjort ert bästa.

Målet var att de 194 medlemsländerna skulle få riktlinjer om hur man ska agera för att stoppa en ny pandemi, och att lärdomarna från covidpandemin skulle tas till vara.

Men trots långa sessioner, som inte sällan slutade långt in på nätterna, kunde delegaterna inte enas.

Exakt vad tvistefrågorna gällde har inte offentliggjorts, men enligt källor till AP och AFP handlar det om just det som skulle rättas till, nämligen klyftorna mellan fattiga och rika länder.

De rika länder har enligt källorna protesterat mot mängden information de förväntades dela med sig av medan fattiga länder å sin sida har uttryckt missnöje över att tvingas bidra till vaccin som de sedan själva inte har råd att köpa in.

Samtalen har hållits bakom stängda dörrar i WHO:s huvudkontor i Genève.

Målet var att ta fram ett förslag som skulle kunna godkännas under WHO:s årliga möte, som inleds på måndag.

– Det viktiga nu är att vi lär oss av det här, hur vi kan identifiera de största utmaningarna och ta oss vidare, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.