Nya regler: Förbjudet att elda löv på tomten

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-04-12

Att elda upp löv och grenar i trädgården är inte längre tillåtet, om inte kommunen beviljat undantag. Arkivbild.

Mindre rök kring villatomterna – men även mer bilåkande med gamla löv och grenar i bagaget. Att elda upp sitt trädgårdsavfall är i praktiken inte tillåtet, enligt nya bestämmelser.

– Vi räknar med att fler börjar kompostera, säger Milla Sundström på Naturvårdsverket.

Så här års brukar röken spridas från trädgårdar när gamla grenar och löv blir en brasa. Men enligt nya bestämmelser som gäller från 1 januari i år är det inte längre tillåtet att elda den sortens avfall i trädgården.

I stället ska avfallet komposteras antingen direkt på tomten eller lämnas till kommunen.

– Det handlar om att avfallet ska komma till nytta genom att vi tar tillvara näringsämnena, säger Milla Sundström.

För den som har långt till en återvinningscentral finns dock möjlighet att få undantag. Kommunerna avgör om det finns skäl till det utifrån bland annat avstånd till återvinning och hur tätbebyggt området är.

Elda en populär tradition

– Det kan exempelvis vara om man bor på en ö och det inte är rimligt att transportera avfallet till land. Men det behöver inte vara så pass extremt för att kunna ge undantag, säger Sundström.

Åsikterna om de nya reglerna tycks gå isär bland privatpersoner som myndigheten haft kontakt med.

– Vissa tycker att det är skönt att slippa grannens rök, andra att det inte är miljömässigt rätt att transportera avfallet långa sträckor, men det är kanske i de fallen som kommunen ska bevilja undantag, säger Milla Sundström.

Att elda på tomten kan även vara en tradition man vill hålla fast i, tillägger hon.

– Man tycker att “det är klart vi ska få elda, det har vi alltid gjort”.

Majbrasan

Redan i dag finns vissa begränsningar kring eldningen som framför allt handlar om att begränsa rök av hälsoskäl. Hur reglerna ser ut kan skilja sig mellan kommuner och så kommer det att bli fortsättningsvis, konstaterar Milla Sundström. Den som undrar vad som gäller uppmanas att vända sig till kommunen.

Vad gäller då inför den stundande Valborgsmässoafton? Just till sådana högtider finns möjlighet att få dispens för en brasa vid ett enstaka tillfälle, enligt Sundström.

– Även då får man ta kontakt med kommunen.

Följ ämnen i artikeln