Åtalades för styckmord – frias igen

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-20

Bild från fyndplatsen på en byggarbetsplats i Staffanstorp där kroppsdelar, tillhörande en ung kvinna från Malmö, hittades 2017. Bild från polisens förundersökning.

Den unga kvinnan anmäldes försvunnen och först flera månader senare hittades hennes huvud i Bokskogen utanför Malmö. Misstanken föll på hennes expojkvän – som friades för styckmordet i tingsrätten.

Nu friar även hovrätten mannen.

Kvinnan anmäldes försvunnen i början av 2003 och långt senare hittades övriga kvarlevor. Den då 18-åriga kvinnans tidigare pojkvän åtalades för mordet 20 år efter hennes försvinnande. Men dödsfallet kommer att förbli ouppklarat, för åtalet ogillas – igen.

Åklagaren överklagade den förra friande domen, men hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens tidigare frikännande dom.

Enligt rätten finns visserligen omständigheter som talar för att kvinnan dog i anslutning till att hon besökte sin pojkvän.

”Men exakt vad som hände har inte gått att klarlägga. Utredningen är helt enkelt inte tillräckligt stark för att man ska kunna döma någon för mord” säger hovrättsrådet Karin Mårtensson i ett pressutskick.

Åklagaren har tidigare hävdat att mannen sköt kvinnan av misstag, men att han sedan styckat och gömt kroppen på olika platser. Det har inte gått att fastställa någon dödsorsak, något mordvapen har inte hittats och det finns inga kända vittnen som har sett dådet.

En stor del av bevisningen mot mannen är ett vittne som kontaktade polisen våren 2022 och sade att expojkvännen berättat om hur mordet gått till och att han var skyldig. Mannen har nekat till brott.