Stort missnöje inom alliansen: Moderaterna får städa själva

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-02

Moderaterna får bära hela ansvaret för härvan kring Ulrica Schenström.

Resten av alliansen vägrar befatta sig med krisen.

–?Vi tar inte i det här ens med tång, säger en ledande borgerlig politiker.

Glada miner efter valsegern 2006.

Det var en svart torsdag för moderaterna – och för regeringen.

När ministrarna strax före klockan nio i går morse kom till Rosenbad för veckans ordinarie regeringsmöte tog de bakvägen.

Smög in bakvägen

Ingen av dem ville möta det stora pressuppbådet som samlats utanför regeringskansliet för att få kommentarer till statssekreterare Ulrica Schenströms avgång.

Under sammanträdet redogjorde statsminister Fredrik Reinfeldt för hur han förts bakom ljuset av sin närmaste medarbetare.

Först efter en veckas turbulens fick övriga borgerliga partiledare information – något som väckt irritation.

– Den här affären har ju nästan lamslagit allt politiskt arbete. Och så får vi inte veta någonting, säger en av Aftonbladets källor.

Samtidigt som regeringen sammanträdde höll ministrarnas pressekreterare sitt ordinarie veckomöte på plan sju i Rosenbad.

Även här var stämningen irriterad. Inte minst med tanke på att den enda närvarande pressekreteraren från statsrådsberedningen, Edvard Unsgaard, inte självmant informerade om Schenströms fall.

”Får städa själva”

Kristdemokraterna, folkpartiet och centern har samtidigt försökt distansera sig så långt som möjligt från turbulensen.

– Det här är moderaternas problem. Det här får dom städa upp själva, säger en av Aftonbladets källor.

Det finns ett påtagligt missnöje över att ytterligare en tung moderat tvingas avgå, något som stänker på hela alliansen.

– Det är klart att det här drabbar hela regeringen, säger Johan Pehrsson, folkpartiets gruppledare i riksdagen.

”Gör som de vill”

En centerpartistisk riksdagsledamot går ännu längre:

– Alla dessa moderata turer skadar vårt politiska arbete. Moderaterna är störst och gör hela tiden som de vill. Med tanke på allt trassel de ställt till med borde dom kanske vara lite ödmjukare.

Två dagar i rad har Aftonbladet låtit Sifo fråga väljarna hur deras förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt har påverkats av Schenström-affären.

Och resultatet är tydligt: förtroendet är kraftigt naggat i kanten. I går svarade 29 procent att de har minskat förtroende jämfört med 26 procent dagen innan. Samtidigt uppgav tre procent att de har ökat förtroende i går, mot en procent i förrgår.

”Tydlig minskning”

– Det är en tydlig minskning de här dagarna, men det har nått sin kulmen. Reinfeldt har agerat kraftfullt och det har lugnat motståndet, säger Ingemar Boklund, undersökningsledare på Sifo.

”Mycket illa skött”

Trots att statsministern tagit avstånd från Schenströms agerande och trots att han uttryckt ånger lyckas han inte återhämta förtroenderaset.

– Det är uppenbart att det här är mycket illa skött. Det är en allvarlig situation, säger Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

Han ser två förklaringar till att Reinfeldt inte tappar ytterligare väljarstöd.

– Han gjorde rätt till slut, men han skulle ha gjort det tidigare. Det är också möjligt att han väcker sympatier när det blir så mycket negativ publicitet, säger Olof Ruin.

Sifo ringde i går kväll upp ett riksrepresentativt urval av svenskar från 18 år. 1 000 personer svarade på frågan om deras förtroende för statsministern.