Försvarade lillasyster – attackerades av polis

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-22

Försökte hindra sextrakasserier och fick pepparspray i ögonen

Per-Martin Lundberg sa ifrån när ett gäng män trakasserade hans syster sexuellt.

Då blev han attackerad med pepparspray – av en polis.

Per-Magnus Lundberg fick pepparspray i ögonen när han försökte försvara sin lillasyster.

Per-Martin Lundberg, 28, och hans lillasyster Sandra, 20, stannade för att äta på Max på E4an i Umeå. Sandra gick på toaletten och Per-Martin ställde sig i kön för att beställa. Han noterade att en uniformerad polis också väntade på att få beställa.

– Jag hör att några tämligen berusade män lever om litegrann vid bordet närmast toaletten och när min syster är inne på toaletten börjar en av dem rycka i dörren. När hon kommer ut ropar någon ”hade du det skönt därinne?” till henne, säger Per-Martin Lundberg till aftonbladet.se.

Anspela på sex

Han ser sin syster vända sig och säga något han inte uppfattar till männen, som fortsätter anspela på sex.

– Hon ger dem långfingret och går och ställer sig med mig i kön. Jag misstänkte att det kunde bli problem, så jag frågade Sandra högt om de hade ofredat henne sexuellt, för att polisen skulle höra. Hon svarade ja, men han reagerade inte, säger Per-Martin Lundberg.

Syskonen får sin mat och sätter sig för att äta. Det dröjer inte länge innan gänget med män fortsätter med sina kommentarer.

– De säger att hon ska sätta sig vid dem i stället, en av dem klappar sig själv mellan benen när han säger det. Till slut får jag nog och går fram och förklarar att det är min lillasyster de pratar om och att jag har en låg toleransnivå när det gäller sådant.

Känner sig hotad

När Per-Martin ber männen hålla tyst blir stämningen aggressiv. Två av männen ställer sig på varsin sida av Per-Martin, som känner sig hotad.

– Jag föser bort mannen till vänster och säger till han till höger att han ska hålla distansen, men han kommer bara närmare. När jag vänder mig mot honom får jag ett slag i ansiktet av den andra killen. Jag visste att polisen var där, så jag tog tag i hans armar och höll fast honom.

I ögonvrån ser Per-Martin Lundberg hur någon kommer springande och antar att det är polisen som kommer till hans undsättning. Han är däremot totalt oförberedd på det som sedan händer – polisen sprutar pepparspray i ögonen på honom.

– Sen skriker någon ”släpp mannen” och släpper direkt, men får mer pepparspray som träffar i munnen.

Upptryckt mot väggen

Per-Martin blir upptryckt mot väggen av två poliser och det tar en stund innan polisen förstår att han inte är boven i dramat. Då får han i stället hjälp att tvätta ur ögonen och en av poliserna beklagar vad som hände.

Per-Martin Lundberg har nu polisanmält pepparspraypolisen för tjänstefel och ska även göra en JK-anmälan. Av befälet som tog upp hans anmälan fick han veta att det satt civilpoliser i lokalen som har verifierat hans version av historien.

– Jag frågade varför de inte sa ifrån när det hände, men har inte fått något svar på det.

Sandra Lundberg kommer att anmäla två av männen för sexuellt ofredande.