De pressas av LO inför valet

Publicerad 2014-01-30

1,5 miljoner medlemmar ställer krav på Löfven och Reinfeldt

Pressade LO kommer för första gången driva en egen agenda i valrörelsen. Störst är kraven på att ­driva på om trygga anställningar och lika villkor på jobbet.

Nu sätter landets arbetare press på Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

För första gången tar LO fram en egen valplattform – där medlemmarna kräver trygga anställningar och lika villkor på arbetsplatserna.

– Vi vill ha en tydligare facklig valrörelse, säger ­Tobias Baudin, valansvarig hos LO.

Tobias Baudin är valansvarig hos LO. Enligt honom kommer 22 000 samtal som fackorganisationen har haft med sina 1,5 miljoner medlemmar ligga till grund för de krav som de vill ställa på regeringen inför valet.

Inför årets val till EU-parlamentet och riksdagen tar LO för första gången någonsin fram en helt egen valplattform.

Den innehåller den politiska agenda som de 14 fackförbunden ska driva i valrörelserna.

LO-styrelsens förslag arbetas fram just nu och ska spikas vid en valkonferens i Stockholm nästa vecka. Vägledande för arbetet blir den enkät med LO-medlemmar som har genomförts under förra året.

– Vi har haft över 22 000 samtal med medlemmar på arbetsplatserna. När vi nu går in i valåret kommer vi att ­lyfta de frågor som är viktigast för dem, säger ­Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande och ansvarig för valarbetet.

Vill ha mer trygghet

Aftonbladet har exklusivt läst enkäten där medlemmarna fått ta ställning till en rad frågeställningar.

Störst är kraven på att ­driva på om trygga anställningar och lika villkor på jobbet.

Påståendena ”När männi­skor från andra länder arbetar i Sverige ska de ha samma rättigheter som svenska ­arbetstagare” och ”Arbets­givare ska inte kunna stapla korta visstidsanställningar på varandra”, fick störst stöd av medlemmarna.

– Det blir väldigt väg­ledande för vad vi kommer att lyfta i valrörelsen, säger ­Baudin.

Hett för båda

– Vi försöker påverka den sittande regeringen och vi kommer därför att göra ett större arbete i valrörelsen än vi gjort någon gång tidigare.

Det är däremot inte bara statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som kan få det hett om öronen när 1,5 miljoner LO-medlemmar blandar sig i politiken.

LO:s förste vice ordförande sticker inte under ­stolen med att valplattformen också kan bli en blåslampa mot S-ledaren ­Stefan Löfven.

Kräver S-regering

– Vi anser att det krävs en ny S-ledd ­regering. Sedan är det ­inte ­säkert att det ­social­demokratiska partiet genast kan säga att ”vi ­levererar lösningar på alla de här ­frågorna”. Då kommer vi att fortsätta att ­påverka för att LO-­medlemmarna ska få ett bättre ­arbetsliv och vardagsliv, säger ­Baudin.

Följ ämnen i artikeln