S-väljarnas härdsmälta

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-04

Går emot partiet – och säger ja till nya reaktorer

”EN HÅLLBAR ENERGIPOLITIK” S-väljarna tycker inte som partiet i kärnkraftsfrågan enligt en ny opinionsundersökning. Men partiet är inte oroligt. ”Vi ska ha en hållbar energipolitik och då kan vi inte bygga den på tillfälliga opinionsundersökningar”, säger Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth.

De rödgröna lovar kärnkraftförbud om de vinner valet.

Men mer än hälften av S-väljarna säger ja till nya reaktorer, visar en ny undersökning.

– Det är väldigt tydligt att väljarna är med den borgerliga regeringen kring detta, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Om ett par veckor tar riksdagen beslut om det ska bli möjligt att ersätta gamla reaktorer med nya. Redan nu har de rödgröna lovat att riva upp lagen om de får makten i höst.

Men de har inte de rödgröna väljarna med sig. I en ny undersökning som gjorts av United Minds på uppdrag av basindustrin tycker 45 procent av de rödgröna väljarna att regeringens förslag är bra, medan 38 procent tycker att det är dåligt.

Splittrar partiet

En majoritet av S-väljarna, 56 procent, stöder förslaget – liksom nära 6 av 10 LO-medlemmar.

– Fackföreningsrörelsen stödjer ju regeringens politik, även om man inte pratar högt om det på grund av valet. Framför allt industrifacken ser kärnkraften som viktig, säger Carl Melin på United Minds.

Frågan splittrar också internt i partiet. Benita Vikström, kommunalråd i Oxelösund, är en av flera lokala S-politiker som gillar regeringens förslag.

– Jag tycker att det är rätt beslut. Jag tror att det blir en bra balans. Det är inte säkert att det kommer att byggas nya reaktorer, men det viktiga är att vi får en långsiktigt trygg energiförsörjning så länge vi inte har några alternativ, säger hon.

”Hållbar energipolitik”

Men partiets energipolitiske talesman Tomas Eneroth avfärdar undersökningen.

– Flera andra undersökningar visar på ett mycket starkt stöd för investeringar i förnybar energi. Vi ska ha en hållbar energipolitik och då kan vi inte bygga den på tillfälliga opinionsundersökningar vare sig de talar för eller emot kärnkraft, säger han.

Är det inte viktigt att ta oron för energiförsörjningen på allvar?

– Det viktigaste är att säkerställa konkurrenskraftiga elpriser och det gör vi inte genom dyra investeringar i ny dyr kärnkraft. Tilltron till elmarknaden har ju fått sig en törn och erfarenheter från inte minst Finland visar ju att investeringar i kärnkraft blir oerhört kostsam.

Följ ämnen i artikeln