Studio retuscherade bort Lisas handikapp

Uppdaterad 2012-04-22 | Publicerad 2012-04-21

Fotografen ville vara snäll – och retuscherade bilden på Lisa. ”De har inte rätt att bestämma vad som är normalt”, säger hon.

Ansiktsförlamade Lisa Wainonen, 23, behövde nya bilder till en id-bricka.

Men fotostudion retuscherade bort hennes sneda leende.

– Jag kände mig nedtryckt, jag ser ju ut såhär, säger Lisa.

Lisa blev retuscherad när hon ville ta en bild till en id-bricka.

Lisa Wainonen, 23, jobbar som vårdbiträde i Höör. I mars skulle hon skaffa en ny id-bricka i jobbet och gick till en fotostudio för fotografering.

Drabbades av benröta

Men fotografen blev inte nöjd och påpekade till Lisa att hon blev sned i ansiktet på bilden.

– Jag förklarade att jag ser ut så eftersom jag är ansiktsförlamad och inte kan göra något åt det. Jag har sett ut så i 15 år, det är inget jag tänker på.

Som femåring drabbades Lisa Wainonen av benröta i örat. Det spred sig till ansiktsnerven och när läkarna tog bort benrötan svullnade ansiktsnerven vilket bidrog till att Lisa blev förlamad i halva ansiktet.

– Munnen är sned, men det hade kunnat vara mycket värre, jag hade kunnat vara död.

Retuscherad

När de nytagna bilderna skickades till jobbet fick Lisa flera bilder, vanliga porträttbilder samt en retuscherad version där hon inte var sned i ansiktet.

– De har inte rätt att bestämma vad som är normalt. Om jag hade haft 20 kilo övervikt, hade de tagit bort det med bara för att det inte är idealet?

Lisa Wainonen anmälde händelsen till DO, diskrimineringsombudsmannen, som valde att inte ta ärendet vidare. Efter att ha funderat ett tag valde Lisa att då polisanmäla händelsen.

– Man måste inte vara rullstolsbunden för att bli utsatt för diskriminering, säger Lisa.

"Vi är jätteledsna"

Bo Samuelsson äger fotostudion i Höör som retuscherade bilden på Lisa Wainonen.

– Vi är jätteledsna över att hon tagit illa vid sig, det är tvärtemot vad vi ville, säger han.

Bo Samuelsson var själv inte med vid fotograferingen, men har talat med sin kollega och uppger att de missförstått situationen och trott att Lisa skulle bli glad av en variant där hennes handikapp inte syntes eftersom det talades mycket om det under fotograferingstillfället.

Att Lisa blivit ledsen fick Bo Samuelsson veta först när Skånska Dagbladet kontaktade honom i fredags.

– Jag är lite förvånad över att hon inte pratat med mig, då hade jag förklarat varför vi gjorde som vi gjorde, säger han.